Gemeente Blaricum


Beleidsplan wonen in Blaricum gereed
Datum: 17 januari 2001

Blaricum bouwt 375 woningen voor jong en oud tot 2005

Blaricum De gemeente Blaricum verwacht de komende jaren een aantal ontwikkelingen op het gebied van wonen waar zij adequaat op wil inspelen. Hiervoor is het afgelopen jaar gewerkt aan een woonbeleidsplan voor de gemeente Blaricum. Dit plan is nu gereed. In de voorbereiding is onder andere overleg geweest met woningcorporaties, makelaars, verschillende betrokkenen zijn geïnterviewd, er zijn werkconferenties geweest en de bevolking is geraadpleegd tijdens een bewonersavond in de Bijvanck. Om in de eigen behoefte te voorzien moet de gemeente Blaricum de komende jaren (tot 2005) 375 woningen bouwen.

Waar kan gebouwd worden?
Op dit moment zijn er plannen om op het voormalige terrein van de gemeentewerf 12 koopwoningen voor ouderen te bouwen. In de Bijvanck kunnen vanaf 2004 55 woningen gerealiseerd worden voor ouderen en starters/jongeren en als de Blaricummermeent ontwikkeld wordt is daar ook nog eens ruimte voor 500 tot 700 woningen. Daarnaast zijn er tot 2005 nog mogelijkheden om woningen te bouwen op het terrein van de Bernardusschool (30, starters/jongeren) en op het terrein van De Wingerd (30, ouderen, sociale en middeldure huur).

Bouwen voor jong & oud
Eén van de dingen die uit de consultatierondes naar voren is gekomen en waar de gemeente op gaat inzetten is het bouwen van betaalbare woningen voor jong en oud. De wensen die uit de consultatierondes naar voren kwamen waren onder andere dat er ook koopwoningen voor alleenverdieners moeten komen en voor mensen die in de goedkopere koopsector zoeken. Verder is als één van de uitgangspunten geformuleerd dat de woningen in principe door verschillende doelgroepen gebruikt moeten kunnen worden. Dit om ervoor te zorgen dat als de vraag tussen de doelgroepen verschuift de woningen ook voor mensen met een andere gezinssituatie geschikt moeten zijn. Voor ouderen moet ook gebouwd worden en het liefst in combinatie met of in de buurt (loopafstand) van zorgvoorzieningen.

Aandachtsgroepen
In het woonbeleidsplan wordt ook aandacht gevraagd voor betaalbare huisvesting voor groepen inwoners met lagere inkomens. Het gaat dan bijvoorbeeld om eenpersoonshuishoudens/alleenverdieners. Zij zijn over het algemeen aangewezen op huurwoningen uit de categorie die ook voor huursubsidie in aanmerking komt.

Kwaliteit & duurzaamheid als uitgangspunten
Als uitgangspunt voor het woonbeleidsplan kiest de gemeente voor kwaliteit en duurzaamheid in Blaricum.
Kwaliteit wil zeggen dat het open en groene karakter van het dorp zoveel mogelijk gewaarborgd moet blijven. Dit betekent dat er beperkt gebouwd gaat worden voor de vraag die er in de eigen gemeente is. Duurzaamheid moet op een aantal terreinen gegarandeerd worden. Zo moet er milieuvriendelijk gebouwd worden en moet er een woningvoorraad zijn die aansluit bij de huidige en toekomstige vraag van verschillende doelgroepen. Ook moet er gebouwd worden voor verschillende leeftijden en/of doelgroepen, dat de voorzieningen behouden blijven en dat er ruimte en aandacht is voor recreatie en leefomgeving.

Besluitvorming
De raad beslist in de vergadering van 31 januari over het woonbeleidsplan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M.T. Pater, telefoon: (035) 539 95 31 of e-mail: m.pater@blaricum.nl

Beleidsplan wonen