Ministerie van Justitie

18.01.02

Harde aanpak drugssmokkel

Het kabinet gaat de bestrijding van de drugssmokkel via Schiphol fors intensiveren. Voorop staat daarbij het onderscheppen van drugs in Nederland, Nederlandse Antillen en Aruba. Zogenoemde risicovluchten op Schiphol zullen daarom regelmatig integraal gecontroleerd gaan worden. Op de Nederlandse Antillen en Aruba zal 100% controle op uitgaand verkeer het uitgangspunt zijn. De capaciteit bij Douane, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie en de rechtbank wordt uitgebreid met ongeveer honderd man. Verder wordt er op Schiphol, de Nederlandse Antillen en andere locaties extra capaciteit voor de detentie van drugssmokkelaars gecreëerd. Het gaat in Nederland om het beschikbaar stellen van detentiecapaciteit oplopend tot meer dan 100 cellen op 1 maart a.s. Per direct zijn er 24 cellen beschikbaar. Vanaf ongeveer 1 maart a.s. komt er tijdelijke noodcapaciteit buiten het gevangeniswezen beschikbaar met minimaal 350 plaatsen. In de laatste wordt het wettelijk mogelijk meerdere personen in één verblijfsruimte te plaatsen. Voor deze bijzondere noodvoorziening voor drugskoeriers wordt gebruik gemaakt van personeel van buiten de Dienst Justitiële Inrichtingen. Met deze intensivering is voorshands op jaarbasis een bedrag gemoeid van tenminste 50 miljoen Euro. Voor de uitvoering van het plan van aanpak is intussen een projectmanager benoemd. Dit zijn de hoofdpunten uit het `plan van aanpak drugssmokkel' van Minister A.H. Korthals van Justitie, waarmee het kabinet vandaag akkoord is gegaan.

Het kabinet bewandelt twee sporen bij de bestrijding van de drugssmokkel: het voorkomen van smokkel naar Schiphol enerzijds en inbeslagneming van drugs en opsporing, berechting en detentie van drugskoeriers anderzijds.

Voorkomen

Er start het `Twinproject' dat tot doel heeft om op zo kort mogelijke termijn de criminele organisaties die zich bezighouden met de drugssmokkel vanaf de Nederlandse Antillen in kaart te brengen en vervolgens ontmantelen. Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba zullen hun visumbeleid harmoniseren en meer visumplichten invoeren. Paspoorten van Nederlanders, Arubanen en Antillianen die worden aangehouden als smokkelaars kunnen worden ingetrokken. Controles op vluchten naar Schiphol vanaf de Nederlandse Antillen worden opgevoerd tot een honderdprocentcontrole op uitgaand verkeer. Extra celcapaciteit in de Bon Futuro-gevangenis kan worden gebruikt door 30 tot 40 bewakers aan te trekken. Nederland zal dat ondersteunen. Voor de opsporing van drugs op de Antillen zal Justitie aldaar technische apparatuur ter beschikking stellen. Verder zal worden bezien hoe luchtvaartmaatschappijen kunnen bijdragen aan de bestrijding van smokkel.

Justitiële aanpak op Schiphol

Het kabinet wil met de intensivering van de controles van vluchten bereiken dat de pakkans van smokkelaars zo groot wordt dat smokkel op Schiphol voor criminele organisaties niet langer aantrekkelijk is.

OM

De capaciteit van het Openbaar Ministerie wordt voor deze geïntensiveerde aanpak uitgebreid met 9 fte Officieren van Justitie en 36 fte ondersteunend personeel. Het Schipholteam, dat is het team van Koninklijke Marechaussee en Douane dat drugssmokkel op de luchthaven opspoort, wordt uitgebreid met in totaal 50 fte.

ZM

Ter vergroting van de zittingscapaciteit van de rechterlijke macht zal de bevoegdheid van alleensprekende rechters bij de rechtbanken en de hoven worden uitgebreid. De politierechter wordt bevoegd te oordelen over zaken waarvoor een straf is geëist tot maximaal 1 jaar, nu is dat nog 6 maanden. Ook bij de hoven komt er een alleensprekende rechter die bevoegd wordt in zaken tot 6 maanden. Dat betekent dat meer drugkoerierszaken waarover nu nog meestal de meervoudige kamer moet oordelen voor rekening gaan komen van de politierechter. Alle andere rechtbanken en hoven in Nederland worden aangewezen als nevenzittingsplaats in strafzaken van de rechtbank Haarlem en het hof Amsterdam. Daardoor kunnen de overige gerechten zaken overnemen van de overbelaste rechtbank van Haarlem en het hof van Amsterdam. Tevens wordt op korte termijn vanuit de gerechten van Amsterdam, Alkmaar en Utrecht bijstand verleend aan Haarlem

Detentiecapaciteit

Voor de intensivering van de handhaving op Schiphol moet de detentiecapaciteit worden uitgebreid. Er komen bijzondere noodvoorzieningen in samenwerking met het ministerie van Defensie voor minimaal 350 plaatsen. Deze zullen vanaf 1 maart beschikbaar komen. Daartoe wordt er een `Tijdelijke regeling penitentiaire capaciteit drugskoeriers' in het leven geroepen. Op basis hiervan kunnen bijzondere noodvoorzieningen op alternatieve locaties worden gerealiseerd. De capaciteit van deze voorzieningen zal minimaal 350 bedragen, maar met een mogelijkheid om deze uit te breiden. Alleen voor deze voorzieningen wordt het wettelijk mogelijk om meerdere gedetineerden in één ruimte te plaatsen. Het regime in deze bijzondere noodvoorzieningen zal uiterst beperkt zijn, doch voldoen aan de hiervoor geldende minimale internationale vereisten. Voor deze voorzieningen wordt ander personeel ingezet dan het reguliere personeel van de justitiële inrichtingen.

Op 1 maart komen 50 politiecellen beschikbaar, vanaf 1 april uitgebreid met 25. Daarnaast komen er rond de 110 extra cellen van de Koninklijke Marechaussee beschikbaar waaronder 90 mobiele cellen op Schiphol. Op 1 maart zijn er minimaal 20 cellen extra beschikbaar.

Tevens zal er in de periode vanaf maart meer reguliere detentiecapaciteit beschikbaar komen binnen het huidige gevangeniswezen. Op 1 februari betreft dat 35 en nogmaals 35 plaatsen een maand later. In totaal loopt het aantal beschikbare cellen op tot circa 600 in maart 2003. De uitbreiding van de reguliere detentiecapaciteit legt een druk op de beschikbare personele capaciteit binnen de Dienst Justitiële inrichtingen. De uitbreiding past binnen de met de bonden gemaakte afspraken. Het plaatsen van meer dan één persoon op één cel binnen het reguliere gevangeniswezen is niet aan de orde.

Overige

Per 1 maart a.s. wordt het wettelijk mogelijk verdachten van drugssmokkel met röntgenfotografie en echoscopie in het lichaam te onderzoeken. Een wetswijziging die dat mogelijk maakt treedt dan in werking. Verder wordt het mogelijk verdachten tot maximaal tien dagen in een daartoe geschikte politie cel in hechtenis te houden. Een wetsvoorstel daartoe ligt bij de Raad van State. Voor de implementatie van het plan van aanpak heeft de minister van Justitie inmiddels een projectmanager aangesteld.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 18-01-2002