Euronext Amsterdam

21 Jan 2002 Euronext lanceert Franse weerindices Persbericht 2002.005

Euronext lanceert Franse weerindices

Sinds het begin van het jaar hebben Euronext en Météo-France hun krachten gebundeld om zes dagelijkse weerindices te berekenen. Een nieuwe generatie van economische indicatoren genaamd NextWeather.

De NextWeather indices zijn on line te vinden op www.euronext.com (click op 'indices en statistics' en vervolgens 'weather indices'). Deze indices zijn ontworpen voor professionals in sectoren die afhankelijk zijn van weercondities. Ze zijn een betrouwbare dagelijkse referentie die het gebruikers mogelijk maakt om bij hun activiteiten rekening te houden met de weerfactor.

Météo-France en Euronext overwegen om het NextWeather concept uit te breiden met andere landen, te beginnen met Nederland en België. Met als uiteindelijke doel een Europa-brede dekking te bieden.

Op dit moment telt NextWeather 6 Franse weerindices - vijf regionale en één nationale. De regionale indices zijn gebaseerd op de gemiddelde geregistreerde dagelijkse temperatuur in vijf steden welke de 22 regio's in Frankrijk representeren: Ajaccio (Corsica), Bordeaux, Lyon, Parijs-Orly and Straatsburg. De nationale index is gebaseerd op de gemiddelde dagelijkse temperatuur voor continentaal Frankrijk.

Om de accuraatheid van de index te garanderen gebruikt Météo-France ook de temperaturen die elke drie uur door haar hoofd observatienetwerk, waaronder 525 weerstations, worden verzameld. De grove data worden bewerkt en gecorrigeerd om variaties buiten beschouwing te laten die geen verband houden met het klimaat. Binnen 48 uur genereert de Météo-France Weer Service betrouwbare gegevens voor de calculatie van de indices.

Euronext is van plan om op middellange termijn derivaten contracten te lanceren die gebaseerd zijn op de temperatuurindices. Deze zullen verzekeringsmaatschappijen, banken en ondernemingen in

weersafhankelijke sectoren de mogelijkheid bieden de invloed van temperatuurschommelingen op hun activiteiten te hedgen. Als gereguleerde markt zal Euronext, in geval een deelnemer in gebreke blijft, via haar clearingbedrijf Clearnet volledige afhandeling van transacties garanderen. De technische expertise van Météo-France is essentieel bij de berekening van de indices en contractwaarden.

De vraag naar weerderivaten zal, gezien de extreme gevoeligheid van verschillende soorten ondernemingen (zoals bijvoorbeeld agrariërs, detailhandel, energie, vrije tijd en toerisme, bouw en de textielhandel) voor veranderingen in temperatuur en klimaat, naar verwachting stijgen. Van 1999 tot 2001, vertegenwoordigde de handel in OTC weerderivaten ongeveer USD 75 miljoen in Europa en zo'n USD 7 miljard in de Verenigde Staten. De verwachting is dat dit in 2005 wereldwijd opgelopen zal zijn tot USD 70 miljard.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs