Korps: Friesland, plaats: Friesland 22-01-2002
Politieberichten van 21/1 (13.00 uur) t/m 22/1 (07.00 uur)

Sneek: diefstal auto + aanrijding
Maandag omstreeks 13.10 uur zette de eigenaar van een garage aan de W. Tjaardastraat een personenauto op het terrein neer. De garagehouder, een 39-jarige inwoner van Herbauijm had net een reparatie aan de auto uitgevoerd. Nadat hij de auto aldaar had neergezet, zag hij dat een onbekende vrouw in de auto stapte en daarmee wegreed. De vrouw, naar later bleek een 35-jarige inwoonster van Drachten, reed achter uit het terrein af. Zij kwam daarbij in botsing met een personenauto, die bestuurd werd door een 32-jarige inwoner van Makkum. De verdachte kon ter plaatse worden aangehouden. De beide auto`s liepen lichte schade op. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 14.00 uur werd op de Weaze een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had kort daarvoor bij een winkel aan de Nieuwestad een paar schoenen gestolen, met een winkelwaarde van f 79.95. Hij probeerde deze schoenen nu te verkopen op de Weaze. Een medewerkster van de winkel, een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De schoenen werden in beslag genomen en gingen retour winkel. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: vernieling auto`s
Afgelopen weekend zijn bij een garagebedrijf aan de Stinzenflora aan zes personenauto`s vernielingen aangericht. De personenauto`s werden op diverse plaatsen bekrast met een scherp voorwerp, waardoor lakschade is ontstaan. Een medeweker van het bedrijf, een 29-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek. Hoe groot het schadebedrag is, is niet bekend.

Menaldum: inbraak stacaravan
De afgelopen week werd ingebroken in een stacaravan, die stond op het recreatieterrein van "Schatzenburg" aan de Rypsterdyk. Een thermopane ruit werd vernield. Uit de caravan werden een tv, een videorecorder, audioapparatuur, een magnetron, een koffiezetapparaat en 20 cd`s weggenomen. De eigenaar, een 57-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Kollum: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 14.00 uur werd door de politie Groningen een 37-jarige inwoner van die plaats aangehouden. De verdachte had kort daarvoor bij een speelgoedwinkel aan de Voorstraat in Kollum, drie doosjes met lego weggenomen. De winkelwaarde van het ontvreemde bedroeg 38,04. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Zwaagwesteinde: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 16.30 uur fietste een 12-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde over de Voorstraat in de richting Veenwouden. Op een gegeven moment sloeg het meisje linksaf en verzuimde daarbij een fietsster, een 86-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde, die uit tegenovergestelde richting naderde vrije doorgang te verlenen. De beide fietssters kwamen met elkaar in botsing en ten val. De vrouw liep hierbij vermoedelijk een gebroken heup op en werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Stiens: rijden zonder rijbewijs
Maandag omstreeks 14.00 uur kwam een 34-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie aan het politiebureau in Stiens om zijn nieuwe identiteitsbewijs op te halen. De man heeft de Irakese nationaliteit. Het was bekend dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hij werd door de desbetreffende politieman nogmaals gewaarschuwd om niet te gaan rijden. De man verzekerde de politieman dat hij met openbaar vervoer naar het politiebureau was gekomen. De politieman vertrouwde het niet en toen de man het bureau verliet, zag hij dat de man in een personenauto stapte en daarmee wegreed. Hierop werd de man als verdachte aangehouden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn auto werd in beslag genomen.

Veenwouden: inbraak woning
Maandag tussen 09.00 en 13.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Wielewaalstraat. Men is de woning vermoedelijk binnengekomen door vernieling van een ruit naast de voordeur. Uit de woning werden een aantal cd`s en computerspelletjes weggenomen. De bewoonster, een 20-jarige inwoonster van Veenwouden, heeft aangifte gedaan.

Haulerwijk: diefstal aanhangwagen
Het afgelopen weekend werd vanaf een terrein aan de Turfsteker een dubbelassige autoambulance weggenomen. De aanhanger heeft een beschadigde houten vloer en roestige wielen. De rijplaten (verzinkt) zijn via een uitsparing onder de vloer bevestigd en geborgd met een klip. De autoambulance stond op het terrein van een constructiebedrijf. De waarde van de aanhangwagen bedraagt ongeveer 1475.- De eigenaar, een 36-jarige inwoner van Waskemeer, heeft aangifte gedaan.

Goutum: auto in sloot
Maandag omstreeks 20.15 uur reed een 36-jarige inwoner van Wirdum, met zijn auto over de Wergeasterdyk in de richting Swichum. In een bocht van de weg, ongeveer 300 meter voorbij het tunneltje onder de Waldwei, kwam de bestuurder met de wielen van de auto in de berm van de weg terecht. Hij verloor daarop de macht over het stuur en kwam vervolgens in de sloot naast de weg tot stilstand. De bestuurder kon ongedeerd het voertuig verlaten. De auto werd zwaar beschadigd en werd weggesleept.

Leeuwarden: gestolen creditkaart
Maandag omstreeks 14.05 uur werd in een horecagelegenheid aan de Schrans een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte, die in gezelschap was van een eveneens 19-jarige inwoner van Leeuwarden, trachtte met een gestolen creditkaart te betalen. Zijn maat werd even later in de stad aangehouden. De verdachten waren de dag daarvoor ook reeds in de zaak geweest en hadden toen met 6 man voor een bedrag van 285 gebruikt. Dit bedrag werd betaald, naar later bleek met de gestolen c.q. verlopen creditkaart. Toen de mannen vandaag de zaak weer binnenkwamen, werden zij herkend door de eigenaar, een 61-jarige inwoner van Leeuwarden, die daarop direct de politie belde. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Het bleek dat de creditkaart sinds 1 juli 2000 als gestolen te boek stond. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en ze zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272