Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 22-01-2002 Persberichten district Lekstroom, 09.40 uur

Alcoholcontrole en aanrijding met letsel

HOUTEN Op maandag 21 januari heeft de politie in de late dienst tussen 15.00 uur en 23.00 uur tijdens de surveillance extra aandacht besteed aan alcoholcontroles.

Hierbij moesten tien automobilisten een blaastest afleggen. Negen van hen bliezen een `P` (Pass), hetgeen betekent dat zij niet (teveel) gedronken hadden. Rond 18.00 uur werden politiemensen naar een aanrijding met letsel op De Haag in Houten gestuurd. Een 28-jarige automobiliste uit Houten had in de bocht van De Haag niet voldoende rechts gehouden, waarbij zij op het voor het tegemoetkomende verkeer bestemde weggedeelte terecht kwam. Daar reed op dat moment een 38-jarige automobilist uit Houten. Een frontale aanrijding tussen beiden was het gevolg.

De 28-jarige vrouw werd per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht. Daar bleek dat zij een gekneusde enkel had en mocht na behandeling naar huis. De 38-jarige automobilist die werd aangereden bleek teveel te hebben gedronken. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 1,0 promille (400 ug/l), twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van drie uur.

Politie pakt `winkelende` scholieren op.

NIEUWEGEIN - Door de politie van district Lekstroom is tussen maandag 7 januari en woensdag 16 januari jl., zowel in burger als in uniform, gepost op scholieren die er een verdacht winkelpatroon op na hielden. Voor deze actie werd het West-team (flexteam cluster West) ingezet. De taak van het West-Team is het tegengaan van geweld en het aanpakken van de (jeugd)-overlast op straat.

In het winkelcentrum City Plaza werden groepjes scholieren, voornamelijk meisjes in de leeftijd van 12 t/m16 jaar, geobserveerd. De strafbare feiten, winkeldiefstal, werden door het West-team waargenomen en vervolgens is er direct actie ondernomen. Een week posten in het winkelcentrum heeft geleid tot de aanhouding van 7 personen. Alle personen zijn in de leeftijd van 12 tot 16 jaar oud en zijn schoolgaande jeugdigen. De diefstallen vonden voornamelijk plaats na schooltijd. De verdachten kregen een Halt-afdoening.

De aanleiding voor de actie ontstond doordat winkeliers klaagden bij de politie dat er veel goederen uit de winkels werden weggenomen. De winkeliers gaven hierbij aan dat er vaak groepjes scholieren de winkels inkwamen, die allerlei artikelen en goederen uit de stelling vastpakten, testten, bekeken enz.. Vervolgens bleken kaartjes/labels, beveiligingsmiddelen verwijderd te zijn van de goederen. De scholieren verlieten hierna de winkel.

Dit was voor het politiedistrict Lekstroom aanleiding om het West-team hier actie in te laten ondernemen. Door het West-team en de wijkpolitie Nieuwegein zullen de acties worden voortgezet Zowel in burger als in uniform zal de politie komende tijd gericht op winkelende scholieren surveilleren.

Onder invloed onderweg

NIEUWEGEIN In de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 januari is een automobilist voor het rijden onder invloed aangehouden.

Rond 02.00 uur controleerden politiemensen een automobilist op de Binnenwal. De vrouw, 26 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, blies een `F` (Fail), hetgeen betekent dat zij beduidend teveel had gedronken. Zij werd aangehouden.

Bij de ademanalyse op het politiebureau blies zij 1,15 promille (450 ug/l), ruim twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod van vier uur.