Ingezonden persbericht

Wanprestatie Ministerie LNV geeft dierenleed

Opheffen databank honden en katten door LNV kan hond of kat de kop kosten

DEN HAAG, 20020122 -- Ministerie van LNV verzuimt de eigenaren die hun dier bij de SRGN geregistreerd hebben te vertellen dat hun databank is opgeheven. De SRGN (Stichting Registratie Huisdieren Nederland) is per 1-1-2002 opgeheven. Tot eind december 2001 zijn er door de SRGN nog dieren van een chip voorzien of getatoeëerd en daarna geregistreerd in de databank. Maar vanaf 1 januari dit jaar is deze databank een dode databank. Het beheer en het eigendom liggen nu bij het Ministerie van LNV.

De SRGN heeft als deelnemers het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de Raad van Beheer op Kynologisch gebied (overkoepelende organisatie van alle hondenrasverenigingen) en de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde. Eigenaren hebben de SRGN betaald voor het registreren hun huisdier in deze databank. Als huisdieren bij een dierenarts of dierenasiel terechtkomen, die in deze databank zijn geregistreerd, zijn ze niet meer terug te vinden. Dit geeft veel leed bij de eigenarenen en huisdieren en kan zelfs na enkele maanden tot euthanasie van een geliefd huisdier leiden.

LNV geeft aan zelf niets meer met deze gegevens te willen doen. Een deel van alle data (die tot 1996 gegevens van nog minstens 350.000 levende honden en katten), ligt zelfs al in een loods in Rotterdam, waar vernietiging de volgende stap is, aldus de oud-secretaris SRGN dierenarts Menges te Woerden.

De Dierenbescherming in Den Haag wil de databank met de data van na 1996 wel gaan beheren, maar door LNV zijn nog geen beslissingen genomen. Daardor functioneert de databank al weken niet meer. Veel klachten daarover komen binnen bij van huisdiereigenaren, maar ook van dierenasielen en dierenartsen, die vast lopen bij het zoeken van eigenaren bij vermiste dieren.

Er is slechts op dit moment slechts één databank (Petlook.nl ) die naast de chipnummers ook tatoeagenummers in het oor accepteert. Deze registratie is gratis voor eigenaren en dierenartsen en on-line uit te voeren en bij vermissing terug te zoeken. Eigenaren die een hond of kat met een tatoeage hebben, kunnen na het opheffen van de SRGN alleen bij Petlook hun huisdier terecht.

Peter Klaver, dierenarts en eindredacteur www.dierennieuws.nl

tel: 0481-42 12 93 of 06-51 33 59 56/ info@klaver4dieren.nl

Bulle Koster, dierenarts Petlook www.petlook.nl

tel: 06 53 84 00 99 / info@petlook.nl