Ingezonden persbericht

Persbericht

---
22 januari 2002

HELMUT LOTTI VOELT ZICH TE STRAK IN ZIJN PAK
Opmerkelijke uitspraken over de persoon achter de zanger in interview met Reader's Digest

Helmut Lotti, de Belg die in de Soundmixshow van Henny Huisman furore maakte, doet in een openhartig interview met Reader' Digest een aantal opmerkelijke uitspraken over zijn imago, muziek, zijn stem, kameraad Elvis en de toekomst. Het gesprek met Helmut Lotigiers, alias Helmut Lotti, is te lezen in het februarinummer van Reader's Digest, Het Beste voor Nederland. Hieronder is alvast een korte impressie te lezen van de ontboezemingen van het meest vooraanstaande exportproduct van België na de praline.

Over zijn imago:
De persoonlijkheden van de zanger Helmut Lotti en de man erachter, Helmut Lotigiers, komen voor een groot gedeelte overeen, maar er zijn ook verschillen. Helmut Lotti beantwoordt het meest aan de verwachtingen van 'de ideale schoonzoon'. Helmut: "Af en toe vind ik dat hij te strak in zijn pakje zit. Ik vraag mij dan ook af: gaat hij ook in zijn smoking slapen? Ik denk dat Helmut Lotti veel aardiger is dan Helmut Lotigiers. De pers blijft maar rottigheid schrijven. De Helmut Lotti houdt zich zoveel mogelijk in, blijft de beheerste zanger. Liever zou ik er heel hard op slaan."

Over zijn muziek:
Lotti begon met zingen op de middelbare school en deed mee aan verschillende Soundmixwedstrijden onder de naam 'Kevin Leach'(bloedzuiger). De Soundmixshow van Henny Huisman betekende zijn grote doorbraak. Hij werd tweede met een imitatie van Elvis Presley, waarna zijn carrière onmiddellijk begon. Lotti was in eerste instantie sceptisch over het zingen van een klassiek repertoire, dat zijn manager hem juist aanraadde. Achteraf licht hij toe: "Van mijn cd 'Helmut Lotti Goes Classic' werden er echter alleen in België al 600.000 verkocht, bijna twee keer zo veel als bijvoorbeeld 'Thriller' van Michael Jackson. Geweldig."

Over zijn stem:
"Ik vind mijn stem absoluut niet mooi. Beetje op de rand van negatief nasaal. Blijkbaar hebben de mensen daar weinig last van. Laten we eerlijk zijn. Het gaat om de overtuiging, de emotie."

Over zijn jeugd:
Een gemakkelijke jeugd met veel vrienden heeft Lotti niet gehad: "Ik ben van nature een 'lone wolf'. Op school werd ik constant gepest met mijn lange haar. 'Beatle' noemden ze me. Ik kon daar zo kwaad over worden. Elvis was mijn kameraad. Mijn vader had na de scheiding een paar singletjes achtergelaten. Ik kreeg kippenvel van die muziek. Op de manier zoals hij 'In the Ghetto' zong, zo warm, zo vol vertrouwen...dat gaf troost."

Over de toekomst:
"Het heeft ongelooflijk veel voordelen om Helmut Lotti te zijn. Ik krijg constant appreciatie. Als mensen mij morgen niet meer herkennen op straat, dan begin ik te panikeren. Ik voel mij ongemakkelijk in de anonimiteit. Van Elvis ben ik nog altijd idolaat. Ik zou graag zijn nummers zingen, maar ik wil me niet vastleggen op rock-'n-roll. Het ene jaar zing ik klassiek, het andere jaar latino, daarna rock-'n-roll en Elvis, gospel, country, noem maar op. Een Helmut Lotti 20-cd-box met allemaal verschillende muziekstijlen: dat is mijn ideaal. Ik bén die ideale schoonzoon die klassieke nummers zingt, maar ik ben óók een schelm die wil rocken."

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als 'Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

###