Ariba publiceert resultaten eerste kwartaal fiscaal jaar 2002

Kwartaalomzet 55,3 miljoen dollar

Hoofddorp, 22 januari 2002 Ariba Inc., (Nasdaq: ARBA) leverancier van toepassingen op het gebied van Enterprise Spend Management, heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt voor het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2002, dat eindigt op 31 december 2001.

De inkomsten voor het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2002 bedroegen 55,3 miljoen dollar. Het pro forma netto verlies voor dit kwartaal, exclusief de bijzondere lasten, bedroeg 6,9 miljoen dollar, ofwel 0,03 dollar per aandeel. Dat is 0,02 dollar lager dan het verwachte verlies van 0,05 dollar per aandeel. Ariba s pro forma resultaten zijn exclusief de uitgaven die zijn gerelateerd aan de afschrijvingen voor goodwill, andere immateriële zaken, business partner warrants en vergoedingen in de vorm van aandelen. Deze kosten zijn wel meegenomen in de verslaglegging volgens GAAP. Het netto-inkomen in hetzelfde kwartaal van fiscaal jaar 2001 bedroeg 14 miljoen dollar, ofwel 0,05 dollar per aandeel (exclusief de bijzondere lasten). Het netto verlies voor het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2002 op basis van GAAP bedroeg 161,3 miljoen dollar, ofwel 0,63 dollar per aandeel. In hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg het netto verlies op basis van GAAP nog 347,6 miljoen dollar ofwel 1,48 dollar per aandeel.

In het licht van de huidige economische situatie, ben ik blij met de resultaten voor dit kwartaal , zegt Bob Calderoni, CEO van Ariba. De belangstelling voor het Ariba Spend Management-productaanbod en met name voor Ariba Enterprise Sourcing, groeit bij onze bestaande groep klanten, alsmede bij nieuwe klanten. Als ik vooruit kijk naar de tweede helft van dit kalenderjaar, verwacht ik een verdere groei in de afname van onze nieuwe producten. Dit positioneert ons goed voor toekomstige pro forma winstgevendheid en wij denken dat het pro forma break-even punt in juni van dit jaar behaald zal worden.

Klanten selecteren Ariba voor Spend Management-oplossing

Bestaande en nieuwe klanten zijn ervan overtuigd dat onze Enterprise Spend Management-strategie een bewezen manier is om de uitgaven van het gehele bedrijf te managen, significante kostenbesparingen te realiseren, de efficiency te verhogen, alsmede de omzet te verhogen door een snellere time-to-market , aldus Calderoni. Wereldwijd maken zowel middelgrote als grote bedrijven in alle industrieën gebruik van de oplossingen van Ariba, om hun hele uitgavencyclus te managen en het eindresultaat te verbeteren.

Gedurende het eerste kwartaal zijn er diverse nieuwe contracten getekend met klanten als AirProducts en Chemicals (gas en chemisch bedrijf), AstraZeneca (marktleider in de farmaceutische branche), Cegetel (Frans telecommunicatiebedrijf), General Dynamics (marktleider in de ruimtevaart en afweerindustrie), Omron Corporation Japan (ontwikkelaar van een breed scala aan technologieën en producten), POSEC, onderdeel van POSCO (een bouw- en constructiebedrijf in Korea) en The Toro Company (leverancier van onderhoud- en decoratieproducten voor buitenshuis, alsmede voor irrigatiesystemen).

Bestaande klanten die de relatie met Ariba in het laatste kwartaal hebben geïntensiveerd, zijn onder meer de Nederlandse Spoorwegen, Charles Schwab, U.S. General Services Administration en Visa USA.

Interesse voor Ariba Spend Management-oplossingen neemt toe

Gedurende het afgelopen kwartaal werd duidelijk dat Spend Management-oplossingen steeds meer gebruikt worden, zowel door bestaande als door nieuwe klanten. Diverse klanten hebben de beta-programma s getest voor de nieuwe producten van Ariba, waaronder Ariba Contracts, Ariba Invoice en Ariba Analysis.

Onlangs heeft Ariba ook Ariba Workforce aangekondigd, een software-oplossing voor bedrijven die de kosten van het inhuren van uitzendkrachten, contractanten en consultants vermindert.

De expertise van Ariba in verticale industrieën als financiële dienstverlening, detailhandel en de farmaceutische branche blijft renderen.

Het Ariba Benchmark programma genereerde een verhoogde interesse van klanten, prospects en analisten en eindigde het kwartaal met 92 deelnemers. Dit unieke programma, dat gratis is voor klanten, meet en traceert het succes van Enterprise Spend Management bij bedrijven en helpt best practises te identificeren. Zo kunnen ook andere klanten de investering in hun Spend Management-oplossing optimaliseren.

Conference call

De kwartaalcijfers worden vandaag in een conference call om 17.00 uur (Nederlandse tijd) toegelicht. Voor deelname aan de conference call, kunt u inbellen via 001 913-981-4910, met toegangscode 631155. Het is ook mogelijk om via een webcast aan de conferentie deel te nemen, via www.vcall.com. Bent u vandaag verhinderd, dan kunt u gebruik maken van de playback service, die actief is vanaf 22 januari (21.00 uur) tot en met 30 januari (15.00 uur). Inbellen kan via telefoonnummer 001 719-457-0820 of 001 888-203-1112, en toegangscode 631155.

Over Ariba

Ariba, Inc. is de marktleider op het gebied van toepassingen voor Enterprise Spend Management (ESM). Deze oplossingen zijn specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de behoefte van Chief Financial Officers en Chief Procurement Officers. Ariba s Enterprise Spend Management-oplossingen leveren bedrijven de mogelijkheid om dankzij één enkele toepassing hun gehele uitgavencyclus van analyse en sourcing tot en met procurement optimaal te beheren en verder te verbeteren. Bovendien vindt er tegelijkertijd een structurele inkoopprestatiemeting en -beoordeling plaats.