FNV

FNV Mondiaal krijgt er meer bij dan andere hulporganisaties

FNV Mondiaal heeft van minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking een forse verhoging gekregen van het budget voor steun aan vakbondscollegas in ontwikkelingslanden. In totaal gaat het budget omhoog van 30,5 miljoen naar 38 miljoen euro, over een periode van vier jaar.

In het FNV Magazine van deze week, waarin minister Herfkens haar besluit toelicht, zegt ze dat de FNV procentueel er meer bij krijgt dan andere organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden.

Wat betreft de traditionele medefinanciering is het zo dat die 11 procent van de begroting kregen. Daardoor zijn de NOVIBs van deze wereld heel groot gegroeid. Omdat er meer organisaties uit die mand gaan eten, kan het percentage stijgen naar 14 procent. Relatief gezien krijgt FNV Mondiaal dus méér. Wanneer je snel rekent: een verhoging van zon 23 procent.

Minister Herfkens zegt in het FNV Magazine al decennia lang fan van de vakbeweging te zijn. Zij roemt daarbij de inzet van de FNV in internationale organisaties als de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) bij de strijd tegen kinderarbeid.

Ook een rol speelden recente evaluaties van FNV Mondiaal-projecten die overwegend positief zijn uitgevallen. Maar vooral de rol die vakbonden in het democratiseringsproces kunnen spelen, is van invloed op haar beslissing geweest.

Minister Herfkens in het FNV Magazine: Wat de FNV heeft bereikt op het gebied van mensenrechten is indrukwekkend. De steun aan de verboden vakbeweging Cosatu in Zuid-Afrika, waardoor mede het apartheidsregime eindigde. De steun aan de eerste vrije vakbondsman uit Indonesië. Nu de acties tegen Birma.

Je ziet dat in heel veel landen vakbondsleiders tegelijkertijd ook de belangrijkste oppositiewoordvoerders zijn. Dat zie je vandaag in Zimbabwe, en decennia geleden in Latijns Amerika: Chili, Brazilië. Dat heel zon democratiseringsproces in landen gedragen wordt door vakbondsleiders, die boven komen drijven door natuurlijk leiderschap. En steeds was de FNV erbij.

22 januari 2002