---

Ministerie van Defensie---

ISAF verkenning Afghanistan-1

Gezamenlijk ISAF-detachement beperkt operationeel verklaard

22-01-2002

Op dit moment zijn ongeveer 1.000 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) aanwezig in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Onder hen ook de 34 Nederlandse militairen van het voordetachement. De Duitse commandant van het gezamenlijke Duits-Nederlands-Oostenrijks-Deense detachement heeft gisteren (21 januari) de Initial Operational Capability afgekondigd. Dit betekent dat voor de Nederlandse troepen de termijn van zes maanden deelname aan ISAF is ingegaan. Dit schrijven de ministers De Grave (Defensie) en Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse militairen van het voordetachement zorgen niet alleen voor de voorbereiding voor de komst van de hoofdmacht, maar zijn op kleine schaal aangevangen met de uitvoering van operationele taken. Daarbij gaat het om het begeleiden van colonnes van het vliegveld Bagram naar Kaboel. Hun Duitse collega's voeren samen met de Afghaanse politie de eerste patrouilles uit in de hoofdstad.

De beide bewindslieden schrijven verder in hun brief aan het parlement dat de transportvliegtuigen van de luchtmacht (KDC-10 en C-130 Hercules) voorlopig worden ingezet voor de verplaatsing van het Duits-Nederlandse bataljon. Na afronding van deze operatie, wordt een Hercules-toestel als onderdeel van een gezamenlijk Noors-Deens-Nederlands luchttransportdetachement gestationeerd op het vliegveld Manas in Kirgizië en de KDC-10 op de Amerikaanse basis in Qatar voor het bijtanken in de lucht van aan Enduring Freedom deelnemende vliegtuigen. Naar verwachting worden de statusverdragen voor de stationering van de beide typen vliegtuigen binnenkort getekend. (foto's: KL-voorlichting ISAF)

* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
ISAF verkenning Afghanistan-2