Politiebericht Den Bosch 22-01-2002
Politiebericht district Den Bosch

Sportiom, Buro Halt en politie slaan handen ineen

SPORTIOM HOUDT HET GRAAG GEZELLIG

Management van het Sportiom aan de Victorialaan in s-Hertogenbosch, medewerkers van Buro Halt en jeugdagenten van politieteam Zuid-Oost van de Politie District Den Bosch, hebben de handen ineen geslagen om een landelijke tendens rondom toename van overlastsituaties in sportcomplexen de kop in te drukken. Het tot op heden door Sportiom gevoerde zero tolerance beleid is omgezet in een lik op stuk beleid in samenwerking met de Politie en Buro Halt.

Huidige situatie in het Sportiom:

De Sportiom heeft door een aantal maatregelen, waaronder interne verbouwingen, uitbreiding van het camerasysteem, aanscherping van de procedures en extra inzet van beveiligingsmedewerkers, de veiligheid op een goed niveau gebracht. Honderd procent bleek echter niet mogelijk. Indien zich toch nog gevallen van overlast voordeden, kregen de overlastveroorzakers van het Sportiom voor langere duur een ontzegging tot het complex uitgereikt. Het probleem was dan voor dat moment opgelost. Met de vaak jeugdige delinquent gebeurde er verder niets.

Andere koers:

Ondanks deze toch al strenge aanpak hebben het management van Sportiom, de Politie en Buro Halt samen gekozen voor een andere koers. Sportiom doet vanaf heden van iedere vorm van overlast aangifte bij de politie. Met name de jeugdagenten zullen daarnaast regelmatig bij Sportiom binnenlopen. Met het opmaken van een procesverbaal is het mogelijk om de overlast veroorzakende minderjarigen door te sturen voor een alternatief project bij Buro Halt. In het traject voor minderjarigen voeren medewerkers van Buro Halt een aantal gesprekken met de jongere en zijn/haar ouders. Het doel hiervan is het vergroten van de bewustwording over het ongewenste gedrag en de gevolgen daarvan. Vervolgens dienen de jongeren een werkstraf uit te voeren en de eventuele schade te vergoeden. Meerderjarigen kunnen rekenen op strafvervolging door Justitie.

Helder beleid:

De drie organisaties zetten op deze manier een helder beleid neer, waarvan zeker een preventieve werking uit zal gaan. Herhaling in de toekomst wordt zo voorkomen. Sportiom kan op deze wijze een gezellige en sportieve thuisbasis blijven, waarbij de jeugd en jonge gezinnen in de toekomst in een leuke ambiance kunnen blijven zwemmen en schaatsen.

INBREKERS OP HETERDAAD AANGEHOUDEN (s-Hertogenbosch)

Van maandag op dinsdag zijn in een winkel aan de Orthenstraat in s-Hertogenbosch een 22-jarige en 24-jarige inwoner uit die plaats op heterdaad aangehouden bij een inbraak. Het tweetal kwam het pand binnen door het vernielen van een ruit. De verdachten verstopten zich in een toilet en achter een rol tapijt. In de zaak hadden zij reeds een paar schotelontvangers en decoders klaargezet om mee te nemen. Zij zijn aangehouden en ingesloten.

BULGAAR MET VERVALST PASPOORT AANGEHOUDEN (s-Hertogenbosch)

Dinsdagmorgen is een 43-jarige Bulgaar bij een vleesverwerkend bedrijf aan de Veemarktkade in s-Hertogenbosch aangehouden. De verdachte meldde zich voor werk bij het bedrijf. Een controle door een personeelslid van het bedrijf leerde dat de verdachte gebruik maakte van een vervalst Grieks paspoort. De Vreemdelingendienst van de politie District Den Bosch heeft het personeel van het bedrijf geïnstrueerd in het herkennen van vervalste documenten. De Bulgaar is aangehouden en ingesloten.

VROUW AANGEHOUDEN VOOR WINKELDIEFSTAL (s-Hertogenbosch)

Maandagmiddag is een 23-jarige Bossche in een bouwmarkt aan de Vogelstraat in s-Hertogenbosch betrapt op diefstal van scharnieren t.w.v. 30,=. De vrouw is aangehouden en voor verhoor ingesloten.

OVERLASTBESTRIJDING BINNENSTAD (s-Hertogenbosch)

Maandagmiddag zijn in het kader van overlastbestrijding in de binnenstad, op de Bloemenkamp in s-Hertogenbosch, een 32-jarige man uit Kerkdriel en een 37-jarige Vughtenaar bekeurd voor het drinken van alcohol op de openbare weg.

POLITIE WAARSCHUWT VOOR PINTRUC (s-Hertogenbosch)

De politie Brabant-Noord waarschuwt voor een man met een Pakistaans uiterlijk die vermoedelijk met een handlang(st)er via een truc de pinpas + pincode weet de bemachtigen van een potentieel slachtoffer. Maandagmiddag jl. werd een 63-jarige Bosschenaar bij een pinautomaat aan de Kerkstraat in s-Hertogenbosch slachtoffer van de pintruc. Hij voerde zijn pas en de pincode in, toen hij in het Engels werd aangesproken en afgeleid door een man met een Pakistaans uiterlijk. Op het moment dat het slachtoffer weer verder wilde gaan met pinnen, bleek zijn pas uit de pinautomaat te zijn verdwenen en was de handeling afgebroken. De Bosschenaar liep het postkantoor binnen omdat hij dacht dat de pas door de automaat was ingeslikt. Binnen bleek dat er op hetzelfde moment al 1400,= van zijn rekening was opgenomen. De dader was gevlogen.

MAN AANGEHOUDEN VOOR DIEFSTAL COMPLEET MAAL (s-Hertogenbosch)

Maandagmiddag is een 28-jarige Nijmegenaar in een supermarkt aan het Kapelaan Koopmansplein in s-Hertogenbosch betrapt op diefstal van een compleet maal. De verdachte probeerde de winkel zonder te betalen te verlaten met blikjes bier- en frisdrank, kipfilet, bakboter, rijst en een fles soep. Hij is voor verhoor ingesloten.

FIETSER GEWOND NA VAL OVER SLEEPKABEL (s-Hertogenbosch)

Maandagavond is een 69-jarige Bosschenaar op de kruising Mgr. van Roosmalenplein / Pater v.d. Elsenstraat in s-Hertogenbosch gewond geraakt na een val met zijn fiets over een sleepkabel. Een 35-jarige Vughtenaar sleepte de auto van een 30-jarige Bosschenaar. De autos stonden even stil om de kruising over te steken. De fietser wilde tussen de autos doorrijden en zag daarbij de sleepkabel over het hoofd. Hij sloeg over de kop en is met ver-wondingen aan zijn enkel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

INVALIDE MAN DRINKT OP KOSTEN VAN DE ZAAK ( s-Hertogenbosch)

Maandagavond is een 30-jarige invalide man zonder vaste woon-of verblijfplaats in een horecagelegenheid aan de Hinthamerstraat in s-Hertogenbosch aangehouden voor het drinken van een aantal mixdrankjes zonder te betalen. De man kwam met een rolstoel het café binnen dronk een paar drankjes en wilde weer vertrekken zonder te betalen. Toen de uitbater hem mededeelde dat dat niet zomaar kon, ging hij demonstratief voor de toiletten op grond liggen. De man is aangehouden en ingesloten. Hij bleek eerder die dag al te zijn aangehouden voor poging tot diefstal van een andere rolstoel in het GZG.

TOTAAL 42 TIPS BIJ OPSPORING VERZOCHT (Heusden)

Maandagavond en dinsdagmiddag zijn er naar aanleiding van het programma Opsporing Verzocht, waarin aandacht werd besteed aan de gewelddadige dood van een 28-jarige Turk-se vrouw in Heusden op 14 januari jl., tweeënveertig tips binnengekomen. Maandagavond kwamen er 17 tips binnen en vandaag 25 tips. De meeste tips kwamen van mensen die meenden de getoonde auto te hebben gezien. Eén tip ging over een mogelijke verdachte. Alhoewel de gouden tip er nog niet bij zat, zijn enkele tips zeker de moeite waard om verder te rechercheren. Het Recherchebijstandsteam van ruim twintig mensen gaat onverminderd voort met het onderzoek naar de gewelddadige dood.