Gemeente Rotterdam

'Het Oog van Rotterdam' voor eerste vier Rotterdammers

De komende week zal burgemeester mr. Ivo Opstelten voor de eerste maal aan enkele Rotterdammers de onderscheiding 'Het Oog van Rotterdam' uitreiken. Hij zal dit doen tijdens een bijeenkomst in kamer 113 van het stadhuis aan de Coolsingel,
op dinsdag 22 januari, om 17.30 uur.

De onderscheiding - in de vorm van een trofee met draagspeld - is een vervolg op een initiatief van oud-PvdA-raadslid Joke Ellenkamp. Zij vroeg het College van B. en W. bij motie van 11 februari 1999, Rotterdammers die met hun optreden hebben getoond 'oog en oor' te hebben voor hun omgeving, te belonen met een attentie. Door zo'n blijk van waardering kunnen ook andere Rotterdammers worden gewezen op mogelijkheden om bij te dragen aan een plezieriger woon- en leefomgeving en een veiliger stad.

Enkele criteria om voor de onderscheiding 'Het Oog van Rotterdam' in aanmerking te komen zijn: het optreden moet op straat en in Rotterdam hebben plaatsgevonden; er moet actie zijn ondernomen om te voorkomen dat anderen schade werd berokkend door onheil van buitenaf (niet noodzakelijk door mensen veroorzaakt); het optreden heeft niet plaatsgevonden binnen de uitoefening van iemands functie en moet tot uitdrukking brengen dat mensen zorg tonen voor elkaar.

Nadat tijdens de Landelijke Dag tegen Geweld in september j.l. was aangekondigd dat de eerste uitreiking van 'Het Oog van Rotterdam' in januari van dit jaar zou plaatvinden, is het publiek op markten en in winkelcentra in de tweede helft van november met folders opgeroepen kandidaten voor de onderscheiding aan te melden. De werkgroep die het idee van oud-raadslid Joke Ellenkamp had uitgewerkt heeft vervolgens uit de binnen gekomen voordrachten een aantal kandidaten geselecteerd. Deze werkgroep bestond uit vertegenwoordigers van Slachtofferhulp Rotterdam, de Werkgroep BeVeR, de Stichting Meld Geweld, de RET, de Regiopolitie Rotterdam Rijnmond, het Openbaar Ministerie en de Gemeente Rotterdam. Afgevaardigden uit het midden van de werkgroep hebben uit de geselecteerde kandidaten de vier Rotterdammers gekozen die de onderscheiding nu voor de eerste maal krijgen.

Deze Rotterdammers zijn: de heer M. Grozdic, die op de Westblaak een man heeft staande gehouden na een diefstal; de heer J.E. Hoes, die na gealarmeerd te zijn door zijn buurvrouw een inbreker heeft overmeesterd; de heer J.C. Kentie die op de warenmarkt aan de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam vele tientallen zakkenrollers en tasjesdieven heeft gesignaleerd en overgedragen aan de politie en de heer L. Nouwen, die na een waarschuwing door zijn buurman twee op de vlucht geslagen inbrekers heeft achtervolgd en overmeesterd. Voor de uitreiking van 'Het Oog van Rotterdam' zijn ook de mensen uitgenodigd die de onderscheiden Rotterdammers hebben voorgedragen.

Het is de bedoeling dat de trofee voortaan met enige regelmaat wordt uitgereikt.
Aanmeldingen voor kandidaten kunnen worden ingestuurd naar: 'Het Oog van Rotterdam', Antwoordnummer 1790, 3000 VB Rotterdam.