Persbericht

Eurovervalsers wacht een onaangename verrassing

â¤~Antivervalsingstechnologie⤮ in Xerox copiers herkent bankbiljetten en zorgt voor weigering afdrukken

Amstelveen, 22 januari 2002 â¤" De 14 miljard nieuwe bankbiljetten die onlangs in twaalf Europese landen in omloop zijn gebracht, bieden opportunistische valsemunters wellicht nieuwe mogelijkheden. Gezien het feit dat de Eurobiljetten volledig anders zijn dan alle tot dusverre bestaande bankbiljetten, kan het maandenlang duren alvorens alle 305 miljoen bewoners in de â¤~Eurozone⤮ volledig bekend en vertrouwd zijn met het nieuwe geld. Tijdens deze gewenningsperiode zouden valsemunters kunnen proberen hun slag te slaan met behulp van bijvoorbeeld geavanceerde kleurencopiers en/of -printers. Echter niet als het aan Xerox ligt. Iedereen die via een copier of printer nieuwe bankbiljetten wil reproduceren komt daarbij van een koude kermis thuis.

Gedurende de afgelopen jaren heeft Xerox geïnvesteerd in de ontwikkeling van een â¤~antivervalsingstechnologie⤮ waarmee bankbiljetten kunnen worden herkend en die zorgt voor weigering van het kopiëren ervan. In het geval dat ondanks alles een bankbiljet toch zou kunnen worden gekopieerd, wordt de vervalsing door het zogenaamde â¤~Counterfeit Deterrent Marking System⤮ van Xerox voorzien van een geheime codering, waardoor de machine waarop de vervalsing is gemaakt gemakkelijk kan worden getraceerd. Binnen organisaties waarin de kleurencopier is gekoppeld in een netwerk kan zelfs de betreffende individuele gebruiker worden opgespoord!

"De digitale technologie is dusdanig vergevorderd dat het mogelijk is om nauwkeurige reproducties te maken van zelfs de meest vooruitstrevende ontwerpen en kleurencombinaties", zegt Jean-Noël Machon, President Xerox Europe. "Wij vonden het daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende preventie op ongeauthoriseerd gebruik, zoals het kopiëren van bankbiljetten, van onze apparatuur. De technische details van onze nieuwe technologie zijn uiteraard geheim. Ik kan echter wel verklappen dat die diverse verrassingen bevat voor diegene die probeert de nieuwe bankbiljetten te kopiëren. Wanneer iemand bijvoorbeeld probeert de beveiliging te ontregelen door aan de machine te gaan â¤~knoeien⤮, dan zal de copier zich onmiddellijk zelf uitschakelen", aldus tenslotte de heer Machon.

Natuurlijk hebben ook de autoriteiten in Europa diverse maatregelen getroffen die valsemunterij tegen moeten gaan. Het ontwerp en de productietechniek van de Eurobiljetten zijn voorzien van de allermodernste technologieën op het gebied van beveiliging. In overleg met de diverse nationale overheden binnen de Europese Unie heeft ook Europol (European Police Office) gezorgd voor uitvoerige mogelijkheden voor de bestrijding van valsemunterij door de georganiseerde misdaad. Overtreders kunnen als ze worden gepakt rekenen op celstraffen tot acht jaar. Verder wordt ervan uitgegaan, dat na verloop van een aantal maanden het algemene publiek zelf voldoende in staat zal zijn om valse biljetten te herkennen.

Zoals ook andere fabrikanten van digitale copiers en printers, heeft Xerox onderkend dat de kleuren-beeldverwerkingstechniek het in potentie mogelijk maakt om namaakgeld te produceren waarmee schade aan geldsystemen in de wereld kan worden toegebracht. Al sinds het begin van de jaren negentig werkt Xerox samen met internationale politie-organisaties en met de â¤~Bank of International Settlements⤮ om valsemunterij te voorkomen.

Over Xerox

Xerox Corporation is met rond 83.300 mensen wereldwijd actief in 130 landen. Xerox streeft naar het optimaliseren van de digitale wereld via een reeks van innovatieve, document-gerelateerde oplossingen, diensten en systemen, inclusief kleuren- en zwartwit digitale printers, multifunctionele apparatuur en copiers voor kantoor- en productieprintomgevingen. Meer informatie over Xerox is te vinden op www.xerox.com.

Over Xerox Europe

Xerox Europe is de Europese organisatie voor de verkoop en levering van producten, oplossingen en diensten van Xerox Corporation, die op de wereldranglijst van ICT-bedrijven een zesde positie inneemt. Xerox streeft naar de wereldwijd leidende positie op het gebied van document management, met oplossingen die een brug slaan tussen de wereld van het papier en de digitale wereld, en die de kantoorproductiviteit mede verhogen door het delen van kennis.

In 2000 realiseerde Xerox Europe een omzet van circa â'¬ 4,5 miljard) met rond 16.000 mensen. De onderneming heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en geavanceerde R&D centra in Cambridge (VK) en Grenoble (Frankrijk). Meer informatie over Xerox Europe is te vinden op www.xerox-emea.com.

Xeroxâ"¢, The Document Company en het digitale Xâ"¢ zijn handelsmerken van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen.