FNV BOUW

Bureau Beroepsziekten FNV helpt uitgebluste uitvoerders

Uitvoerders in de bouw hebben een hogere kans om door stress, burn-out of overspannenheid in de WAO te belanden. Tot deze conclusie komt Bureau Beroepsziekten FNV op basis van verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren onder deze beroepsgroep zijn verricht. Bureau Beroepsziekten helpt uitvoerders die door stress arbeidsongeschikt zijn geraakt bij het verhalen van de inkomensschade op hun (ex-)werkgever of diens verzekeraar. Het bureau roept uitgebluste uitvoerders op om zich zo snel mogelijk bij hen te melden.

Uitvoerders in de bouw kennen een hoge werkdruk. Uit onderzoek van het bureau naar aanleiding van een claim van een uitvoerder blijkt dat al meer dan twintig jaar bekend is dat uitvoerders een hogere kans hebben op uitval door stress, burn-out en overspannenheid. Meer dan de helft van de uitvoerders werkt onder tijdsdruk. Ongeveer 30 procent van hen is chronisch vermoeid en uitgeput door het werk. Een deel van hen komt hierdoor zelfs in de WAO terecht.

Zij kennen niet alleen gezondheidsproblemen, maar lopen ook een flinke inkomensschade op. Dat kan oplopen tot maar liefst enkele tienduizenden euro's per jaar. Bureau Beroepsziekten FNV gaat deze groep helpen om de inkomensschade te verhalen op hun (ex-)werkgever of diens verzekeraar.

Bureau Beroepsziekten FNV denkt dit jaar enige tientallen uitvoerders bij te kunnen staan.
Het bureau hoopt door deze oproep ook te bereiken dat bedrijven maatregelen gaan nemen om burn-out te voorkomen. Het gaat daarbij om onder andere om het verminderen van de tijdsdruk, organisatorische maatregelen, bijscholing en goed werkoverleg.

Voor de redactie,