Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 22-01-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.20 uur) Dinsdag 22 januari 2002

Maastricht, rijden onder invloed:
Dinsdagmorgen 22 januari 2002 is een 43 jarige inwoner van Maastricht door de politie aangehouden wegens het rijden onder invloed in een personenauto.
De automobilist reed omstreeks 02.25 uur over de Malbergsingel te Maastricht waar hij door de bemanning van een surveillance auto werd gecontroleerd. Bij het eerste contact bleek de bestuurder naar alcohol te ruiken. Hij werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar hij zijn medewerking moest verlenen aan het afleggen van een ademanalyse. De uitslag van deze analyse wees een alcoholpromillage aan van 1.2 promille. Tegen de inwoner van Maastricht werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts met een rijverbod van 5 uur in zijn bezit.

Maastricht, alcoholcontrole tijdens BBB-beurs:
Tijdens en na afloop van de BBB-beurs gehouden in het Mecc te Maastricht heeft de politie maandagavond 21 januari 2002 een uitgebreide alcoholcontrole uitgevoerd. Geen van de bezoekers van de beurs bleek onder invloed zijn of haar auto te hebben bestuurd. Op de beurs in het beursgebouw van het Mecc werd op drie verschillende plaatsen alcohol in het verkeer aan de orde gesteld aan het bezoekend publiek. 3VO, de politie en horeca Nederland participeerden daarbij. 3VO bood het publiek de mogelijkheid deel te nemen aan een rijsimulator waarbij gesimuleerd het verschil aangetoond werd in rijstijl tussen een nuchtere bestuurder en een bestuurder onder invloed. Horeca Nederland presenteerde zich in de ondersteuning van BOB terwijl de politie bezoekers van de beurs na afloop op vrijwillige basis een alcoholblaastest deed ondergaan.
Na alle informatie over alcohol in het verkeer deed de politie buiten het beursgebouw zowel op de Randwijcksingel als de Universiteitssingel te Maastricht tussen 18.00 en 19.00 uur een echte alcoholcontrole. 231 bestuurders dienden een alcoholblaastest te ondergaan. De uitslag van de testen gaf aan dat geen van de gecontroleerde bestuurders alcohol gedronken had. Een promotieteam van 3VO beloonde deze bestuurders met een klein presentje in de vorm van de sleutelhanger van BOB. De controles van de politie op de beurs maar ook na de beurs zullen tijdens alle beursdagen herhaald worden.

Maastricht, woninginbraak:
Maandagavond 21 januari 2002 heeft in een woning aan de Reaalruwe te Maastricht een inbraak plaatsgevonden. Tijdens een korte afwezigheid, maandagavond tussen 18.30 en 21.30 uur, zag een inbreker kans een ruit in de voordeur te vernielen en vervolgens in de woning te geraken. De woning werd doorzocht en heel wat overhoop gehaald. Op het eerste oog werden een horloge en een geldbedrag van ongeveer euro 3000 ontvreemd. De benadeelde heeft van de inbraak aangifte gedaan. De politie stelt een verder onderzoek in.

Maastricht, winkeldief aangehouden:
Een 17 jarige winkeldief woonachtig te Rotterdam is maandagmiddag 21 januari 2002 te Maastricht door de politie aangehouden na het plegen van een winkeldiefstal.
De inwoner van Rotterdam werd door personeel van een supermarkt gevestigd aan de Helmstraat te Maastricht betrapt bij het plegen van een diefstal. De man nam uit de supermarkt diverse levensmiddelen weg met een waarde van bijna euro 59. Toen hij aan de kassa de levenmiddelen niet afrekende werd hij bij de uitgang ter verantwoording geroepen. De gewaarschuwde politie kwam daarna de winkeldief ophalen. Bij zijn aanhouding gaf hij een valse naam op aan de politie. De identiteit die de winkeldief opgaf bleek te behoren bij een man die momenteel ingesloten zit in een gevangenis hetgeen bij de politie bekend was. De man die de valse naam opgaf werd daarop voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Bij onderzoek kwam vast te staan dat de aangehouden 17 jarige winkeldief uit een Rijksinrichting voor Jongens in Den Dolder was ontsnapt. Aan het politiebureau werd wegens het plegen van de winkeldiefstal en het opgeven van een valse naam proces-verbaal opgemaakt. Hij werd ingesloten gehouden in afwachting van zijn transport naar een gevangenis elders in Nederland.

Maastricht, vernielers aangehouden:
Twee inwoners van Venlo zijn maandagavond 21 januari 2002 door de politie aangehouden nadat zij in de binnenstad van Maastricht baldadigheden en vernielingen pleegden.
Drie mannen pleegden dinsdagavond omstreeks 20.55 uur in de binnenstad van Maastricht een aantal baldadigheden en vernielingen. Zij gooiden gestalde fietsen omver, sloegen op rolluiken en ruiten, trapten tegen autos en liepen daar overheen. Dit werd gezien door een aantal getuigen die de politie waarschuwden.
De politie kon het drietal achterhalen. Twee mannen werden ter hoogte van de Sint Jacobsstraat te Maastricht aangehouden terwijl een derde wist te ontsnappen. Het tweetal werd ingesloten aan het politiebureau. In de Sint Jacobsstraat te Maastricht werden drie personenautos aangetroffen waarover gelopen zou zijn. Twee ervan liepen schade op, een deuk in het dak bij de eerste auto en van de andere auto werd de buitenspiegel afgetrapt. Bij de derde auto werden alleen moddersporen van voetstappen op het dak aangetroffen zonder dat er schade werd aangericht.
Het ingesloten tweetal verkeerde behoorlijk onder invloed van alcohol houdende drank en werd ingesloten ter ontnuchtering. In de loop van dinsdagmorgen is het tweetal verhoord. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.