CBS Webmagazine

Bietenoogst gedaald

In 2001 is de suikerbietenoogst twaalf procent lager dan in 2000. De oogst bedroeg in 2001 in totaal 5,9 miljard kilo. In de afgelopen acht jaar lag de jaarlijkse oogst van suikerbieten gemiddeld op zo'n 6,4 miljard kilo. Dat gemiddelde per jaar levert een bulkproductie op van tien miljoen kubieke meter, in volume tien maal de inhoud van de Amsterdam-Arena.

Oogst suikerbieten

Minder bietentelers

Een klein deel van het ingezaaide areaal bieten is in 2001 niet geoogst. Van de oppervlakte die wel geoogst werd, was de opbrengst lager. Dat komt vooral doordat er laat is gezaaid. Akkerbouwers haalden vorig jaar iets meer dan 55 duizend kilo bietenwortels van een hectare. In 1999 en 2000 werden nog recordopbrengsten gehaald van meer dan 61 duizend kilo suikerbieten per hectare.

De teelt van suikerbieten is een belangrijke tak van het akkerbouwbedrijf. Er zijn ruim 16 duizend bietentelers, een zesde minder dan vijf jaar geleden. De helft van de bedrijven die dit wortelgewas verbouwt doet dat in de drie zuidelijke provincies. Het suikerbietenareaal in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is echter niet groter dan 37 procent van de totale geteelde oppervlakte van circa 110 duizend hectare.

Voederbieten verdwijnen langzaamaan

Voederbieten verdwijnen langzaamaan van de Nederlandse akkers. Werd in 1994 nog tweeduizend hectare van dit gewas geteeld, in 2001 is daar nog maar eenderde van over. Ook de opbrengst was vorig jaar lager. De oogst van voederbieten in 2001 was de laagste van de afgelopen acht jaar en met 61 duizend kilo per hectare lag de opbrengst ruim een kwart lager dan in 2000. De totale productie is nog maar een kwart van de hoeveelheid van 1994.

Folkert van der Werf

Bronnen: CBS Statline

Meer informatie: infoservice@cbs.nl