MEDIAWAVES

D.B. Gottesmann ontvangt koninklijke onderscheiding - Inspira

PERSBERICHT
Rotterdam -22 januari 2002

Inspirator beursfonds Amsterdam Commodities geridderd wegens verdiensten bedrijfsleven D.B. Gottesmann ontvangt koninklijke onderscheiding.

Voormalig president-commissaris en directeur van het op Euronext Amsterdam genoteerde Amsterdam Commodities/ACOMO (voorheen RCMA/Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam N.V), de heer D.B. Gottesmann is vanwege zijn grote verdiensten voor het Nederlandse bedrijfsleven benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd op 21 januari 2002 uitgereikt door burgemeester mr I.W. Opstelten van Rotterdam in aanwezigheid van Zijne Excellentie de heer E. Margalit, Ambassadeur van Israël in Nederland en de Nederlandse Ambassadeur in Israël, Zijne Excellentie mr H.R.R.V. Froger.

Dov Gottesmann (1929, Israëlische nationaliteit) werd geboren in Wenen (Oostenrijk), diende onder meer ruim 10 jaar in het Israëlische leger (1946-1956) en bekleedde diverse posities bij de Israëlische overheid. In 1975 nam hij het handelshuis Catz International over en in 1982 het beursgenoteerde maar zieltogende Amsterdam Rubber (RCMA). Van 1982-2000 leidde en ontwikkelde hij het toonaangevend en wereldwijd opererende handelshuis in specerijen en natuurrubber. Tot medio vorig jaar was hij daar president-commissaris. Na zijn aftreden in verband met de wettelijk gestelde leeftijdsgrens werd hij benoemd tot adviseur. RCMA opereert thans onder de naam Amsterdam Commodities (ACOMO) en is gevestigd in Rotterdam.

Naast zijn brede visie op en interesse voor het fenomeen 'trading'in meest brede zin, is de heer Gottesmann een actieve verzamelaar van 20ste eeuwse kunst en mecenas. Na 5 jaar voorzitterschap is hij sinds 2001 President van het Israel Museum (Jeruzalem). Sinds vele jaren is de heer Gottesmann nauw betrokken bij diverse culturele initiatieven in Nederland en elders.