Gemeente Breda

24-01-2002

Ingrijpende verbouwing MEC

Het college van burgemeester en wethouders wil het Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef ingrijpend verbouwen. Hiermee moet het MEC meer mogelijkheden krijgen zich te profileren als professionele en klantvriendelijke organisatie. De huidige voorzieningen zijn daartoe ontoereikend.

Dit voorstel is de eerste uitwerking van een meer omvattende aanpassing van het MEC. Het gaat nu om het verdubbelen van de tentoonstellingsruimte, het opnieuw inrichten van het informatiecentrum, de bouw van nieuwe pluimveeverblijven en het maken van een publieksvriendelijker toegang tot het terrein.

In februari vorig jaar heeft de gemeenteraad in de evaluatie van het Beleidsplan Natuur- en Milieu-educatie gesignaleerd dat belangrijke onderdelen van het MEC niet meer voldoen, zoals de tentoonstellingsruimte, het leslokaal, de werkruimten voor personeel en de opslagruimte voor lesmateriaal. Daarnaast voldoet het aantal toiletten niet aan het personeelsbestand en het groeiende aantal bezoekers. Het MEC dient daarom te worden aangepast aan de huidige eisen van de gebruikers.

In een later stadium wordt het MEC uitgebreid met een nieuw leslokaal, opslagruimte en sanitaire voorzieningen. Een voorstel hiertoe wordt halverwege dit jaar aan het college voorgelegd.

Het MEC/Kinderboerderij trekt jaarlijks ongeveer 200.000 bezoekers die door middel van informatieborden op het terrein ideeën kunnen opdoen over mogelijkheden op het gebied van natuur en milieu in de eigen leefomgeving. Ook de tentoonstellingen in het MEC en de gratis beschikbare folders dragen daaraan bij. De bezoekers van de jaarlijks georganiseerde Milieu-educatieve markt worden geïnformeerd over de mogelijkheden van natuur- en milieuvriendelijke producten en kunnen zelf biologische voedingsmiddelen proeven.
Veel basisscholen maken gebruik van het terrein en de ontwikkelde leskisten. Ook worden materialen uitgeleend aan scholen voor primair en voortgezet onderwijs.

Breda, 24 januari 2002