Palabras tijdens De Nachten 2002

We beginnen dit jaar met weer een aflevering van De Nachten waar Palabras vorig jaar ook deel van uitmaakte. De Nachten is een jaarlijks festival dat tegelijk in Paradiso en in De Singel in Antwerpen plaats vindt en zich concentreert rond muziek, literatuur en spoken word.

Het festival vindt plaats op 25 en 26 januari en op de zaterdagavond kunnen jullie Palabras terug vinden in onderstaande gezichten. Een aantal gezichten hebben we al in het afgelopen seizoen kunnen zien en we hebben ze teruggevraagd om ons nog een keer onder de indruk te laten zijn.

Maar het programma van De Nachten biedt nog veel meer. Kijk voor een compleet overzicht naar de webzijde van Paradiso (www.paradiso.nl) of neem een van de programmaboekjes mee die door de stad zijn verspreid.

De Nachten
Paradiso vrijdag 25, zaterdag 26 januari 2002
aanvang: 20.30
open: 19.30
entree: eur 12,50 + lidm. , passe-partout beide avonden eur 19,- + lidm.

BEYONDER (GB)

Beyonder is een scherp afgestelde Londense snelspreker, gespecialiseerd in 'food for thought'. Zijn epicentrum is Urban Griots, een arena voor opkomende dichters en rappers die op wisselende plaatsen in Londen en de Verenigde Staten open floor spots organiseert. Beyonder mag zich momenteel trouwens Slam Poetry Champion van de Griots noemen. Zijn vertellingen zijn hypnotiserend en visionair. Met dank aan zijn diepe stem en het gemak waarmee hij beelden kan neerzetten. Film zonder scherm.

GODDEN, SALIVA SALENA & SALTPERVERT(GB)

De cultuurpaleizen uit, de ondergronden in. Voor Godden hoort poëzie thuis op plaatsen waar hét knettert. In Londense clubs laat ze dansen op gedichten. Een dame met 'guts' en een stem die wordt opgemerkt. Ze is te horen op de cd "Let Us Play" van Coldcut. Tussen New York, Tokio en Sydney ligt Amsterdam op haar weg. Dit maal niet alleen solo maar ook met haar band Saltpervert.

HAMMAD, SUHEIR (VS)

Suheir Hammad is de schrijver van "Born Palestinian, Born Black" en "Drops of This Story". Haar werk verscheen in diverse poeziebundels en tijdschriften. Van universiteiten tot gevangenissen, van buurtcentra tot cafe's;Hammad heeft haar gedichten ten hore gebracht op de meest uiteenlopende plekken. Hammad werd geboren als dochter van Palestijnse vluchtelingen en groeide op in Brooklyn, New York.

JANSEN, TJITSKE (NL)

Tjitske Jansen is een dichter+. Ze schrijft theaterstukken, ze acteert, ze doceert en ze kookt in een Utrechts nachtrestaurant. Te verwachten: een literaire achtbaan op de grens tussen poëzie en theater. Met een grappig gedicht over een one night stand hier, en een tekst over een veel te mooie jongen en zijn zonnebril daar.

LADD, MIKE (VS)

Mike Ladd is een fenomeen. Spoken word performer, docent Engels en bovenal gerespecteerd rapper en hiphop producer. Zijn platen zijn een weerspiegeling van het leven in de grootstad. Vergelijkbaar met Bad Brains, Divine Styler, Fishbone, Public Enemy en Ween. "Real fucked-up subway shit"!

MIJNHIJMER, JENNY (NL)

Een zeer bekende dame in het theater- en filmcircuit, ze speelde in verschillende series, stond met vele stukken op de planken en schreef ook menig scenario en script. De meesten zullen haar kennen van de mooie theaterstukken van Made in da Shade. Maar dat ze ook hele mooie poëzie schrijft ontdekten we onlangs. En toen hebben we haar meteen gevraagd voor De Nachten...

NINVALLE, ANDY (NL)

Breakdancer, rapper, televisiemaker, choreograaf, presentator en performer. Andy Ninvalle is een echte 'showbizzkid' en maakt de vreemdste combinaties. Een man van de wereld.

WENNEKENDONK, KEES (NL)

Performer/kunstenaar met een muzikaal verleden: 10 jaar lang was hij huiscomponist bij Noordelijk Theater de Voorziening en hij schreef muziek voor een kleine 30 theaterproducties. Tijdens de Nachten zingt & dicht hij vanachter zijn gitaar over de donder en de liefde (fragmenten uit zij gelijknamige voorstelling) bij elkaar, waarbij horen, zien en wat schepen vergaan.

WONDER (NL)

"Wonder is short for Wonderwoman and a short woman she is." De kleine wondervrouwe schrijft spoken words voor films, foto's en illustraties (bladen als SLAM en BLVD). Haar voertaal is het Engels, haar tweede stem zijn samples en haar ziel vindt pas rust als ze een nieuwe manier heeft gevonden om haar verhaal te brengen. Haar adagium: "Hop on inside my brain