Gemeente Tilburg

21-1-2002
Tilburg loopt voorop met proef jeugdzorg 'Jeugdzorg Dichtbij' Kick-off op 25 januari a.s. in de Tilburgse raadszaal

Dat Tilburg voorop loopt op het gebied van jeugdbeleid is algemeen bekend. Dat daarvoor grote namen als staatssecretaris Margo Vliegenthart, gedeputeerde Lambert van Nistelrooij enthousiast zijn over Tilburg mag duidelijk zijn. Maar dat daar ook nog eens een flinke bak met geld én de eer om een proef uit te voeren, tegenover staat is nieuw!

Vrijdag 25 januari is het zover, de echte kick-off van de proef 'Jeugdzorg Dichtbij' in Tilburg. In totaal is met dit project zo'n 1,8 miljoen euro voor de jaren 2002 en 2003 gemoeid.

'Jeugdzorg Dichtbij' is een twee jaar durend project waarin geëxperimenteerd wordt met een nieuwe vorm van hulp aan jongeren en hun gezinnen. De naam van het project zegt het al, hulpverlening aan jongeren van 4 tot 18 jaar moet in de directe leefomgeving van het gezin plaatsvinden. Om dit te bereiken worden lokale voorzieningen ingeschakeld in de hulpverleningstrajecten. De achterliggende gedachte is 'voorkomen voor het misgaat'. Dit bleek ook al uit de nota jeugdbeleid die de gemeente Tilburg in september van vorig jaar accordeerde (zie hiervoor ook www.tilburg.nl/hamming). De totale kosten worden gedragen door de provincie, die betaalt 800.000 euro; de gemeente Tilburg draagt bij door te investeren in o.a. de brede scholen, uitbreiding van peuterspeelzaalwerk en voorzieningen voor vroegtijdig schoolverlaters; Bureau Jeugdzorg Midden Brabant (45.000 euro) en Kompaan (45.000 euro). De in totaal vier nieuwe begeleiders zullen 120 jongeren gaan begeleiden. Het Landelijk Centrum Onderwijs en Jeugdzorg/NIZW zullen het project wetenschappelijk begeleiden en blijven volgen. Als de proef succesvol blijkt, zal deze ook in andere gemeenten in Nederland gebruikt kunnen worden.

Voor de proef is een stuurgroep opgericht, waaraan gemeente, provincie, Kompaan en Bureau Jeugdzorg deelnemen. Zij zullen tijdens de kick off, vrijdag 25 januari aanwezig zijn.