College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Bouwcollege wil einde maken aan (te) kort gebruik van interimvoorziening

Nr. 2002.198

Utrecht, 25 januari 2002

De druk op de zogenaamde interimvoorzieningen (tijdelijke huisvesting) neemt door de versnelde bouw van ziekenhuisvoorzieningen toe. In het afgelopen jaar is meer dan 100
miljoen gulden geïnvesteerd in interimvoorzieningen voor renovaties of uitbreiding van ziekenhuisvoorzieningen. Ondanks het feit dat tijdelijke huisvesting van mindere kwaliteit is dan nieuwbouw en slechts gemiddeld vier jaar gebruikt wordt, zijn de kosten toch vaak 80% van nieuwbouw, wat een onwenselijke situatie is.

Daarom doet het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) in een rapport aan de Minister van VWS voorstellen om de interimvoorzieningen rendabeler te maken.

De exploitatielasten (en niet de - genormeerde - investeringskosten) worden daarbij als uitgangspunt genomen. Zorginstellingen en verzekeraars krijgen in de voorstellen een nadrukkelijke taak bij het op elkaar afstemmen van bouwplannen in de regio en het volgtijdelijk gebruik van interimvoorzieningen. Door het instellen van een verplicht exploitatieplan wordt van instellingen verwacht dat vooraf afspraken worden gemaakt met regionale partners. Hierdoor kan hergebruik worden gestimuleerd en wordt tevens sociaal ondernemerschap bevorderd.

Om de landelijke coördinatie te waarborgen zal door het Bouwcollege een databank worden ingericht. In deze databank kunnen instellingen of derden vraag (voorgenomen gebruik) en aanbod (afstoting) van interimvoorzieningen kenbaar maken.

Om de uitwisselbaarheid te bevorderen werkt het Bouwcollege aan een standaardisering van een aantal veel voorkomende voorzieningen. Dit kan ook leiden tot een verlaging van de productiekosten.

Contactpersonen:

ir. L. Wessels J.J.F. Paul
hoofd afdeling bouwzaken senior adviseur

( Printer vriendelijke versie Stuur dit onderwerp naar een e-mailadres )


---

Persberichten: