Gemeente Leiden

Houders gehandicaptenparkeerkaart betalen ook

Sinds 1 januari dit jaar moeten houders van een gehandicaptenparkeerkaart, landelijke invalidenparkeerkaart of gemeentelijke ontheffingparkeerkaart betalen bij parkeren op een 'betaalde parkeerplaats'.

MILIEU EN BEHEER - Parkeerbelasting is een gemeentelijke belasting die door alle bestuurders van een voertuig moet worden betaald. Het is voor de gemeente op grond van landelijke belastingwetgeving niet mogelijk een bepaalde groep uit te sluiten van betaling. Een aantal jaren werd gedoogd dat houders van een gehandicaptenparkeerkaart zonder te betalen op een betaalde parkeerplaats parkeerden. Aan deze gedoogsituatie heeft de gemeente per 1 januari 2002 een eind gemaakt.

Toegenomen parkeerdruk
De gemeentelijke overheid is verantwoordelijk voor het voeren van een evenwichtig en rechtvaardig parkeerbeleid. Het aantal houders van een gehandicaptenparkeerkaart is in vergelijking met tien jaar geleden flink vermeerderd. Tegelijkertijd is de parkeerdruk in het algemeen toegenomen. Dit maakt het onvermijdelijk maatregelen te treffen tegen scheefgroei.
De gemeente gaat de parkeerdruk op de algemene
gehandicaptenparkeerplaatsen onderzoeken. Mocht uit dit onderzoek blijken dat een uitbreiding van het aantal algemene gehandicaptenparkeerplaatsen nodig is, dan zullen deze op termijn worden aangelegd.
Bewoners van het parkeerrestrictiegebied die, omdat zij een gehandicaptenparkeerkaart hadden, geen parkeervergunning hebben aangevraagd, zullen bij aanvraag van een eerste parkeervergunning met voorrang worden behandeld.
Meer informatie is verkrijgbaar bij het Servicepunt Woonomgeving (071-5165501).