Gemeente Den Haag

2002-01-25: Den Haag past sancties bijstand het best toe

Den Haag komt als beste uit de bus bij het toepassen van sancties in de bijstand. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder 60 gemeenten naar de uitvoering van het Boeten en Maatregelenbeleid, waarover eind vorig jaar een rapport verscheen. Dit rapport staat op de agenda voor de vergadering van de commissie OSWI op 7 februari.

Het Haagse succes is het gevolg van een samenhangende werkwijze: voorlichting over sancties aan cliënten, strenge en consequente toepassing van sancties waar dat aan de orde is, heldere instructies voor medewerkers en actieve toeleiding van cliënten naar werk.

Er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de gemeenten bij de uitvoering van de wet. In Den Haag werden in één jaar per 100 bijstandsgerechtigden 10,8 boeten opgelegd en 17,03 maatregelen, bijvoorbeeld een korting op de uitkering bij het niet meewerken aan arbeidsbemiddeling. De gemiddelden van de 60 onderzochte gemeenten zijn: 6,5 procent boeten en 11,68 procent maatregelen.

Misbruik van sociale uitkeringen voorkomen en zo nodig streng bestraffen, is een Haagse traditie die - blijkens de resultaten van het onderzoek - vruchten afwerpt.

last update: 25 januari 2002 ;pag.: 10903; auteur: 10;cat.: 17 Uw