Politieberichten Hollands Midden


Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 25 januari 2002


Kop-staart aanrijding Voorhout (D1)
Bij een kop-staart aanrijding tussen drie personenauto's raakte een 28-jarige automobiliste uit Nieuwveen gewond. De automoibliste reed over de Leidsevaart komende uit de richting van de Sportlaan. De automobiliste remde af omdat een auto voor haar afremde voor een auto die linksaf wilde slaan. Een 52-jarige automobilist uit Leiden kon niet tijdig zijn voertuig tot stilstand brengen en reed tegen de Nieuwveense aan. De automobiliste had last van haar nek en voelde zich duizelig. De politie stelt een onderzoek in.

Straatroof Leiden (D4)
Een 75-jarige vrouw uit Leiden is gisterenmiddag, 24 januari rond 14.00 uur, het slachtoffer geworden van beroving. Zij liep op de Hogewoerd in Leiden, toen drie jongens vanuit de Breestraat op haar af renden en een plastictasje uit haar hand rukte. In het plastic tasje zat niets van waarde. De vrouw heeft vanmiddag, 25 januari, aangifte bij de politie gedaan.

Verkeersongeval Waddinxveen (D2)
Een 79-jarige man uit Waddinxveen is bij het oversteken gewond geraakt nadat hij was aangereden door een 46-jarige automobiliste uit zijn woonplaats. De automobiliste reed over de de Chopinlaan in de richting van de Esdoornlaan. Bij de verkeerslichten reed zij bij 'groen licht' door. De voetganger stak vermoedelijk bij 'rood licht' vanaf de rechterzijde van de weg over bij een oversteekplaats. De automobiliste die met lage snelheid reed kon een aanrijding niet meer voorkomen. De voetganger kwam ten val en werd met letsel aan de rug overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in.

Beroofd van portemonnee Gouda (D2)
Een 16-jarige jongen uit Gouda is op donderdag 24 januari omstreeks 16.00 uur van zijn portemonnee beroofd. De jongen stond op Klein Amerika toen vier jongens hem van achteren aantikte. Nadat werd gevraagd of hij een portemonne bij zich had werd hij beetgepakt waarna zijn portemonnee werd weggenomen. De jongen heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.

Bedrijfsinbraak Moordrecht (D2)
In een bedrijf aan de Ambachtweg werd tussen donderdag 24 januari 16.00 uur en vrijdag 25 januari 08.15 uur ingebroken. Men kwam het pand binnen door een ruit in te slaan. Weggenomen werd een aantal koffers met gereedschap en een CV-ketel.

Postbus 4240 Hollands Midden
4240 CE Leiderdorp Divisie Operationele Ondersteuning
Telefoon (071) 54 59 595
Fax (071) 54 59 326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 25 januari 2002

POLITIE BREIDT SNELHEIDSTOEZICHT UIT

Met ingang van maandag 4 februari zal het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden de snelheidscontroles uitbreiden naar drie nieuwe wegen; de nieuwe rijksweg N11 van de A4 tot Alphen aan den Rijn, de oude N11 van Alphen naar Bodegraven (Steekterweg, Rijksstraatweg, Dammekant) en de N207 tussen Alphen en Boskoop (Alphenseweg, Boskoopseweg).

Op de wegen waar het team al regelmatig snelheidscontroles hield, nam het aantal snelheidsovertreders flink af. De eerste maanden van 2001 werd op de Schoonhovenseweg in de Krimpenerwaard (provinciale weg N207) in drie maanden tijd een daling van bijna 30% bereikt. In dezelfde periode nam op de C.G. Roosweg, de provinciale weg tussen Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven, het aantal snelheidsovertreders met bijna 40% af.
Op de N206, de provinciale weg door de Bollenstreek daalde het aantal snelheidsovertreders met gemiddeld 25%. En ook op de N209 (Gemeneweg, in de gemeente Rijnwoude) en de N455 (Hogeveenseweg) werden goede resultaten behaald.

De afname van het aantal hardrijders moet uiteindelijk leiden tot een daling van het aantal verkeersongevallen en daarmee tot een daling van het aantal doden en ziekenhuisgewonden. Nog ieder jaar komen in Nederland ruim 1100 mensen om het leven bij verkeersongevallen. De verkeersveiligheidsdoelstelling is een halvering van dit aantal in het jaar 2010.
In de regio Hollands Midden overleden het afgelopen jaar 35 mensen als gevolg van een verkeersongeval. Dat is één minder dan in het jaar 2000.

Alle politiekorpsen in Nederland controleren de komende jaren met speciale verkeershandhavingsteams het rijgedrag van weggebruikers op vijf speerpunten.
Naast controles op het overtreden van de maximumsnelheid zal de politie ook scherp controleren op ander onveilig rijgedrag; het niet dragen van de veiligheidsgordel of brommerhelm, het rijden door rood en het rijden onder invloed. Bij veel ongelukken wordt de oorzaak en de ernst van het letsel door juist deze factoren bepaald.

Noot voor de redactie /