NFO TRENDBOX BV

Huwelijkscadeau is onzin en Pater Braun mag komen

Amsterdam, 25 januari 2002 - De overgrote meerderheid van de Nederlanders (80%) wil het koningshuis niet afschaffen. Ondanks onze liefde voor het huis van Oranje, vindt ruim driekwart van de Nederlanders een door de burgers betaald huwelijkscadeau voor prins Willem Alexander en Maxima onzin. Dit blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoekbureau NFO Trendbox heeft uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 381 personen in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Het huis van Oranje is dus nog steeds geliefd bij acht op de tien Nederlanders. De meest trouwe aanhangers kunnen worden gevonden onder senioren: 94% van de 65-plussers in ons land is het (volstrekt) oneens met de uitspraak 'Het koningshuis mag van mij worden afgeschaft'. Eén op de tien Nederlanders onderschrijft deze stelling wel; van hen mag de monarchie plaats maken voor een andere staatsvorm. Voorstanders van afschaffing zijn voornamelijk te vinden onder jongeren (20%), in de noordelijke provincies (16%) en bij boven modale inkomens (15%).

Geliefd zijn is één ding, cadeautjes uitdelen is iets anders. Ruim driekwart van alle inwoners vindt het onzin om zelf mee te betalen aan een huwelijkscadeau voor prins Willem Alexander en Maxima. Met name jongeren (79%), 35 tot 64 jarigen (81%) en inwoners van de oostelijke provincies (83%) zijn deze mening toegedaan. Het huwelijk zal zich kunnen verheugen in hoge kijkcijfers: zes op de tien Nederlanders is zeker van plan om het huwelijk te gaan volgen op de televisie. Ongeveer 10% twijfelt nog, terwijl 28% niet van plan is om te gaan kijken. Hoe ouder men is, des te meer men van plan is om plaats te nemen voor de televisie op 2 februari aanstaande. Overigens vindt slechts 11% dat koningin Beatrix nog dit jaar de troon moet overdragen aan prins Willem Alexander.

Tenslotte hebben we gevraagd of de in de media omstreden pater Rafael Braun wel of niet op het huwelijk van prins Willem Alexander en Maxima mag komen. 55% van de Nederlanders heeft hier geen problemen mee (met name jongeren), van 36% mag hij niet komen en 10% blijft het antwoord schuldig op deze vraag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NFO Trendbox
Lex de Witt (onderzoeksdirecteur)
e-mail: lex.dewitt@nfoeurope.com
telefoon: 020 - 669 44 14
Of een bezoek brengen aan onze website: www.trendbox.nl

25 jan 02 17:17