Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
TRCJZ/2002/2205
datum
25-01-2002

onderwerp
Handhaving; bestuurlijk toezicht
Trc2002/818

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Op de 29ste -01-aanstaande is een Algemeen Overleg gepland over toezicht en handhaving van de zogenoemde groene wetten.

Daarbij is het bestuurlijk toezicht aan de orde. Dit raakt in dit dossier primair de verhouding tussen de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de provincies. In dit kader heb ik de provincies uitgenodigd voor gesprekken hierover. Naar mijn oordeel zijn op dat punt nadere verbeteringen te bereiken. Op het punt van samenwerking en uitvoering van taken zijn goede en ook werkbare bestuurlijke afspraken gemaakt met provincies in een stelsel van bestuursovereenkomsten en uitvoeringsprogrammering. Ook hierin wordt aandacht besteed aan toezicht en verantwoording.

datum
25-01-2002

kenmerk
TRCJZ/2002/2205

bijlage

Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de realisatie van het natuurbeleid meen ik niettemin dat het wenselijk is in overleg met de provincies te bezien op welke wijze de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij kan beschikken over adequate formeel-bestuurlijke instrumenten met het oog op de verantwoording van beleidsrealisatie enerzijds en in het licht van verantwoording jegens de Europese Commissie anderzijds.

Overleg met de provincies hierover is inmiddels ambtelijk geopend. Daarbij is gebleken dat dit onderwerp complex is omdat het de bestuurlijke verhoudingen ten algemene raakt en omdat de juiste maatvoering dient te worden bepaald.

Teneinde u enig inzicht te geven in hetgeen ik voor ogen heb, doe ik u hierbij toekomen een kopie van mijn brief van 11 -10-j.l. aan het IPO. Daarin worden een aantal onderwerpen en instrumenten genoemd die ik met de provincies wil bespreken.
Ten aanzien van de wettelijke kaders is vooral het wetsvoorstel tot wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 van belang, zoals dat bij de Kamer voorligt. Uitgaande van het gedecentraliseerde stelsel van uitvoering in het wetsvoorstel zijn daarin belangrijke toezichtsinstrumenten opgenomen, zoals de informatieplicht over genomen besluiten, de informatieplicht over voorgenomen compensatie, de bevoegdheid tot het geven van aanwijzingen en een verplichting tot het toepassen van bestuursdwang op verzoek van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Ik verwacht op zeer korte termijn ten vervolge op korte ambtelijke verkenningen bestuurlijk overleg met de provincies te kunnen voeren. Ik hecht er sterk aan een discussie in goede harmonie hierover en zou daartoe de agenda daarvoor in bestuurlijk overleg willen vaststellen.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber

Bijlage:
Brief aan het IPO dd. 11 oktober 2001
(Niet in elektronische vorm beschikbaar)


---