CDA

Balkenende: debat over concept "multiculturele samenleving" voortzetten

CDA-leider Jan Peter Balkenende vindt dat het debat over het concept van de "multiculturele samenleving" moet worden voortgezet, "want culturele openheid, respect voor andere meningen en opvattingen kan en mag niet leiden tot tolerantie en vrijblijvendheid."

Integratie en samenleven op basis van Nederlandse normen en waarden "Integratie en samenleven kunnen alleen vorm krijgen vanuit aanvaarding van de uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat en aanpassing aan wezenlijke onderdelen van de Nederlandse cultuur, de verbindende waarden en normen voor de inrichting van onze samenleving. De kern daarvan vormen de waarden, zoals die vooral zijn neergelegd in onze Grondwet", aldus Balkenende.

"Een verdere invulling en discussie hierover en een actieve overdracht daarvan in inburgering en onderwijs is de enige weg om integratie tot een succes kan maken. Gemeenschapszin veronderstelt gemeenschappelijk gedeelde waarden. Daaruit volgt dat multiculturaliteit als zodanig ontoereikend is om te kunnen dienen als basis voor integratie. In die zin is de multiculturele samenleving dus niet iets om naar te streven."
"Door immigratie kan de Nederlandse cultuur zich uiteindelijk wel verrijken. Cultuur is geen statisch begrip, maar dat is nadrukkelijk iets anders dan het naast elkaar bestaan van verschillende culturen."

Kritisch naar onszelf kijken
Balkenende kijkt nadrukkelijk ook kritisch in de richting van de Nederlandse samenleving zelf. "Er zal weer inhoud gegeven moeten worden aan Nederlandse waarden en normen en cultuur. Een opdracht voor nieuwkomers, maar nadrukkelijk ook voor onszelf", aldus Balkenende "Een samenleving waarin de overheid op XTC-party's drugs controleert die ze zelf heeft verboden, is natuurlijk een uitermate slecht voorbeeld voor allochtone jongeren."

Houding PvdA en VVD tegenover problemen rond integratie De problemen rond de integratie van allochtonen in onze samenleving kunnen, volgens Jan Peter Balkenende, "niet worden afgedaan met de positieve verwachting dat binnen enkele generaties het zich wel zal oplossen, zoals Dijkstal onlangs nog beweerde. Het gaat ook niet om problemen die met wat extra geld en maatregelen opgelost kunnen worden, zoals de PvdA vaak denkt. Het wordt tijd om ons hierop te bezinnen."

Voorwaarden voor integratie
Integratie kan pas tot stand komen als er sprake is van een zekere vereenzelviging met de grondwaarden van de samenleving en als men beschikt over vaardigheden als taal om een beroep kunnen uitoefenen en te kunnen functioneren in de samenleving. Deze twee voorwaarden voor een goede integratie moeten in het debat een rol spelen. Dat gebeurt nu onvoldoende. De PvdA richt zich nog steeds eenzijdig op versterking van de vaardigheden om achterstanden te bestrijden. De VVD doet aan symptoombestrijding: de instroom beperken, criminaliteit bestrijden, plichten benadrukken. Het zijn allemaal aspecten die van belang zijn, maar die de kern niet raken."

De hele lezing van Jan Peter Balkenende over "De fundamenten van de Nederlandse samenleving" kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken