Opkopzorg


25-01-2002

AWBZ-modernisering krijgt steun Tweede Kamer

Staatssecretaris Vliegenthart mag van de Tweede Kamer doorgaan met de modernisering van de AWBZ. De Kamer zei verder enthousiast te zijn over de vorderingen met het persoonsgebonden budget.

De modernisering van het AWBZ-stelsel behelst op hoofdlijnen: het omschrijven van AWBZ-aanspraken in zeven functies (in plaats van sectorafhankelijke aanbodtermen); een AWBZ-breed indicatieprotocol; een AWBZ- en ketenbrede zorgregistratie; een AWBZ-brede PGB-regeling en de mogelijkheid voor zorgaanbieders om zorgfuncties op meer zorgdomeinen te leveren en voor nieuwe zorgaanbieders om toe te treden. Tijdens het Algemeen Overleg op 24 januari vergaderde de vaste kamercommissie voor VWS met staatssecretaris Vliegenthart over de plannen.
RIOs De kamer vroeg zich wel of zich overal voldoende zorgaanbieders melden. Ze zei zich zorgen te maken over het functioneren van de Regionale Indicatie Organen (RIOs). Die nemen uiteenlopende beslissingen betreffende de benodigde zorg.
Wonen/zorg Vliegenthart meldde dat het onderscheid tussen zorg in eigen huis of in een eigen instelling kleiner is geworden. Het streven van het kabinet, zo vertelde de staatssecretaris, is om ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. In veel gevallen is het toereikend als mensen weten dat er binnen tien minuten iemand op de stoep kan staan, aldus Vliegenthart.

Bron: ANP