Rijksuniversiteit Groningen

21 Jan 2002

Nummer 12 21 januari 2002

Concert psalm 23 in de Nieuwe Kerk Groningen

Psalm 'De heer is mijn herder' al eeuwenlang een tophit

Terwijl de Titanic in tweeën breekt, wordt in de film Psalm 23 geciteerd. Ook president Bush refereerde vorig jaar na 11 september met de woorden the valley of the shadow of death aan deze wereldwijd bekende en geliefde bijbeltekst. Het Instituut voor Liturgiewetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert op 25 januari 2002 om 20.00 uur een concert over Psalm 23 in de Nieuwe Kerk te Groningen.
Concert
Noot voor de pers

Psalm 23, volgens velen 'de nachtegaal onder de psalmen', kent in het Nederlandse taalgebied een ongekende populariteit als bewerking van Jan Jacob Lodewijk ten Kate: De Heer is mijn herder/ 'k heb al wat mij lust. Deze bewerking uit 1866 was echter noch de eerste noch de enige. Zo zijn er de berijmingen van de Souterliedekens, Petrus Datheen, de Statenberijming 1773, die van Martinus Nijhoff, Ten Kate en de variant uit Johannes de Heer. Alle zijn zij in de afgelopen vierhonderdvijftig jaar meer of minder intensief gezongen, in de liturgie, binnenshuis, of op straat.

Concert

Tijdens het concert, dat twintig onderdelen kent, worden de meeste van bovengenoemde versies van Psalm 23 in chronologische volgorde ten gehore gebracht door middel van solo-, koor- en samenzang. Bij de berijmingen en bewerkingen zijn historisch passende orgelzettingen en voorspelen gekozen. Uitvoerenden zijn de Cantorij van de Nieuwe Kerk, o.l.v. Jelte Hulzebos (tevens koororgel), Jan Luth (orgel) en Marian van der Heide (sopraan).

Aanleiding voor het concert is het afstuderen die dag van Johan Meijer aan de Faculteit der Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Zijn doctoraalscriptie Het zingt van vergezichten gaat over de verschijningsvormen en populariteit van de gezongen Psalm 23 in de hervormde en gereformeerde traditie in Nederland. Meijer en zijn docent dr. Jan R. Luth leiden de verschillende onderdelen van het concert in.

Noot voor de pers

Nadere informatie:Interne en Externe Betrekkingen, tel. (050)363 54 46. Toegang tot het concert: 5,- inclusief twee koppen koffie. Vanaf 19.30 uur is de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1 te Groningen open en is er koffie.