Ingezonden persbericht


Surf op Safe waarschuwt voor DDOS-aanvallen

Internetgebruiker werkt onbewust mee aan cyberaanvallen

Den Haag, 25 januari 2002 - Surf op Safe waarschuwt internetgebruikers voor de gevaren die een DDOS-aanval (Distributed Denial of Service) met zich meebrengt. Computers kunnen, met name wanneer er sprake is van een kabel- of ADSL-aansluiting voor sabotageacties misbruikt worden. Door het installeren van onder andere een firewall kan onbewuste medewerking aan een DDOS-aanval voorkomen worden. Deze techniek is eerder ook gebruikt om de sites van Yahoo, Amazon en CNN lam te leggen.

DDOS-aanval
Tijdens een DDOS-aanval worden gekraakte computers gebruikt om tegelijkertijd een aanval uit te voeren op een systeem of website. Het doel is netwerken, systemen of websites plat te leggen. Door deze te overladen met data raakt het systeem overbelast en wordt op non-actief gezet. Bij DDOS-aanvallen worden meerdere, meestal gekraakte computers gebruikt. Preventieve maatregelen, zoals het installeren van een firewall en een virusscanner en het updaten van software, zouden dit kunnen voorkomen.

Preventieve maatregelen Een firewall is een programma dat als een soort filter fungeert tussen de thuiscomputer en het internet. Het biedt bescherming tegen aanvallen van buitenaf en controleert tevens of op de computer geen programma's geïnstalleerd zijn die ongemerkt informatiepakketjes kunnen versturen. Verder is het van belang regelmatig de software te updaten, omdat bij software vaak veiligheidshekken voorkomen. Meer informatie over preventieve maatregelen vindt u op www.surfopsafe.nl.

Surf op Safe
Op initiatief van de Ministeries van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken is de campagne Surf op Safe in oktober 2001 gestart. De campagne maakt de consument en de kleinzakelijke gebruiker bewust van de risico's van internetten en biedt tips en maatregelen om deze te verkleinen. Op www.surfopsafe.nl staat onder meer informatie over preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om veilig te internetten.