Ingezonden persbericht


Quantum behaalt omzet van 284 miljoen dollar en
pro forma nettowinst van 5 miljoen dollar

Bracknell (Verenigd Koninkrijk), 25 januari 2002 -- Quantum Corporation, een toonaangevend leverancier van producten en diensten voor databeveiliging en netwerkdata-opslag, heeft in het derde kwartaal van boekjaar 2002, dat werd afgesloten op 30 december 2001, een omzet bereikt van 284 miljoen dollar. De pro forma nettowinst in het verslagkwartaal kwam uit op 5 miljoen dollar, 0,03 dollar per aandeel. In deze cijfers zijn de bijzondere lasten van 4,4 miljoen dollar netto niet inbegrepen. Deze voorziening houdt verband met het eerder aangekondigde afstoten van Quantums hard disk drive-activiteiten en andere lasten die samenhangen met investeringsactiviteiten. Berekend volgens de GAAP methode boekte Quantum in het derde kwartaal een netto winst van 592.000 dollar.

"Het verslagkwartaal toonde een record verkoop van DLTtape en record inkomsten uit dienstverlening," zei Michael Brown, bestuursvoorzitter en CEO van Quantum. "De verkopen van DLTtapes en services waren goed voor meer dan veertig procent van Quantum's totale omzet, gunstig voor de balanscijfers en de cash flow. De kaspositie nam toe tot 363 miljoen dollar, 19 miljoen dollar meer dan aan het eind van het tweede kwartaal."

De Storage Solutions Group, bestaande uit Quantum's Data Protection- en Network Attached Storage-divisie, boekte in het derde kwartaal een licht hogere omzet van 76 miljoen dollar, bijna 30 procent van de totale omzet.

Quantum wist als toonaangevend in de markt voor geautomatiseerde tapesystemen en NAS (Network Attached Storage) haar rol als leverancier van oplossingen voor data-opslag in de verslagperiode opnieuw te vergroten. De onderneming verstevigde haar positie in de markt voor geautomatiseerde tapesystemen dankzij een toename van 60 procent in de verkoop van de M1500 tape-bibliotheek en de introductie van de SuperLoader. Deze nieuwe loader levert een ongekende compressie door maximaal gebruik te maken van de Super DLTtape technologie waardoor meer gegevens op een geringer oppervlak kunnen worden vastgelegd dan op enig ander vergelijkbaar product in deze klasse.

Quantum verstevigde in de verslagperiode tevens haar leidende positie in de NAS-markt met een toename van 80 procent van het aantal geïnstalleerde systemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De onderneming zal medio dit jaar een nieuwe mid-range productlijn op de markt brengen met een op Linux gebaseerd besturingssysteem. Dat zal de leidende positie van Quantum in de markt voor NAS-systemen voor de werkgroep verder verstevigen.

De omzet van de DLTape-groep in het derde kwartaal kwam uit op 99 miljoen dollar. De verkoop van tape-media, zowel uit directe leveringen als uit licenties, was goed voor een recordbedrag van 119 miljoen dollar, 29 procent meer dan het voorafgaande kwartaal. In de verslagperiode nam de levering van DLTtape verder toe en was goed voor 25 procent van de omzet afkomstig van tape drives. Dankzij de introductie van de SDLT 320 blijft Quantum duidelijk marktleider. De SDLT 320 is het nieuwste lid van de Super DLTtape productserie en levert de grootste capaciteit en doorvoersnelheid van enig vergelijkbaar product in de markt.

De verwachtingen van Quantum voor het vierde kwartaal dragen het stempel van een afname van IT-bestedingen en seizoensinvloeden. "We verwachten dat de omzet in het vierde kwartaal licht zal dalen ten opzichte van het voorafgaande kwartaal en dat de bruto winst daarmee gelijke tred zal houden," zei Brown. "We verwachten dat de bedrijfskosten licht zullen dalen. Als resultaat zal de winst per aandeel niet afwijken, dan wel licht dalen ten opzichte van die in het voorafgaande kwartaal."

"Op langere termijn is er echter reden tot optimisme over de bestedingen in dataopslag. Die zou sterker moeten toenemen dan de gemiddelde IT-bestedingen als gevolg van het besef van de noodzaak van gegevensbeveiliging en disaster recovery. Quantum is in de positie om maximaal profijt te trekken uit haar leidende rol in de markt voor tape drives, tape automation en network attached storage met nieuwe producten in elk van deze markten. Dankzij onze sterke financiële positie kunnen we ons volledig richten op de levering van betaalbare oplossingen voor dataprotectie en netwerkopslag.

Quantum
Quantum Corporation (NYSE:DSS) is sinds 1980 uitgegroeid tot een vooraanstaand leverancier van tapeopslagsystemen die hoge prestaties leveren en zeer betrouwbaar, kostenbesparend en schaalbaar zijn. De producten van het bedrijf worden gebruikt voor het maken van back-ups, voor archivering en voor het herstellen van belangrijke zakelijke data. Quantum is de grootste leverancier van DLTtape-automatiseringssystemen, DLTtape-drives, Super DLTtape-drives en Snap Server-producten (voor netwerkopslagsystemen in werkgroepen). Tot 30 september 2001 leverde de Network Attached Storage-divisie wereldwijd meer dan 80.000 Snap Servers.

In het boekjaar dat eindigde in maart 2001 behaalde de DLT en Storage Systems Group van Quantum een omzet van 1,4 miljard dollar.

Meer informatie:
Quantum Peripherals (Europe) SA
Franco Mezullo
e: franco.mezullo@quantum.com
t: 00 41 (22) 929 76 16

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
e: marije@l-dj.nl
t: 00 31 (20) 421 05 65