ESSENT NV

Essent Energie wil meer duurzame stroom uit Amercentrale

Essent Energie wil in haar kolengestookte eenheden 8 en 9 van de Amercentrale in Geertruidenberg meer duurzame energie gaan produceren en het gebruik van steenkool voor de elektriciteitsproductie verminderen. Het bedrijf zal meer andere, duurzame brandstoffen gaan inzetten. Daarmee draagt Essent Energie bij aan de beperking van de uitstoot van CO2 (kooldioxide) en de doelstellingen van het klimaatbeleid van de overheid. Voor de activiteiten is vergunning gevraagd bij de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat.

In eerste instantie zal Essent Energie jaarlijks 600 kiloton schone biomassa (onder meer houtkrullen en palmpitschilfers) en 100 kiloton organisch materiaal uit huisvuil meestoken in beide eenheden van de centrale. Verder gaat 150 kiloton gebruikt hout naar de houtvergasser die op het complex is gebouwd; het gas dat daarin ontstaat, wordt bij eenheid 9 bijgestookt. Uit de schone biomassa produceert Essent Energie Groene Stroom(r). Uit de andere brandstoffen ontstaat Kringloopstroom(r), een product voor de zakelijke markt. Op dit moment heeft de Amercentrale al vergunning voor de inzet van 300 kiloton biomassa per jaar.
Op termijn wil Essent Energie op jaarbasis tot een vermindering van het gebruik van steenkool met 15 tot 20 procent komen. Dat leidt tot een CO2-reductie van ongeveer

1 miljoen ton.


Nieuwe installaties
Op het terrein van de Amercentrale komen als onderdeel van de plannen een losplaats aan de rivierkade en vier opslagsilo's. Vandaar gaan de aangevoerde duurzame brandstoffen via een gesloten transportsysteem naar eenheid 9, de houtvergasser en eenheid 8. In het algemeen wordt echter zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande voorzieningen, met eventueel een beperkte aanpassing. Zo worden de brandstofsystemen geschikt gemaakt voor de inzet van de duurzame brandstoffen.
In de aanvrage voor de vergunning is ook rekening gehouden met de eventuele bouw van een wervelbedverbrander. Zo'n installatie is geschikt voor het verwerken van brandstoffen die niet zonder meer in een kolencentrale kunnen worden meegestookt. Het gaat daarbij om restproducten uit de industrie of uit huishoudelijk afval waaruit nuttige energie gewonnen kan worden. Bijvoorbeeld kunststoffen uit verpakkingsmaterialen. Concrete plannen voor een wervelbedverbrander heeft Essent Energie nu evenwel nog niet. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt van secundaire brandstoffen zal het bedrijf daarover te zijner tijd een beslissing nemen.

Milieu
De plannen van Essent Energie leveren een belangrijke bijdrage aan de beperking van de CO2-uitstoot. Verder hebben ze weinig invloed op de uitstoot uit de schoorstenen van de Amercentrale naar de lucht. Dat geldt ook voor het oppervlaktewater, de bodem en het grondwater. Voor de opslag zijn uitgebreide voorzieningen getroffen om geur- en stofoverlast te voorkomen. Het transport voor de aanvoer van de duurzame brandstoffen zal toenemen. Essent Energie voert het materiaal zoveel mogelijk per schip aan. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan wensen vanuit de omgeving van de centrale. Het vervoer over de weg zal aanvankelijk uitbreiden ten opzichte van de transporten die nu reeds plaatsvinden. Wel verschuift het voor een deel van de avonduren naar overdag. Later neemt het aantal transporten weer af tot ongeveer het huidige niveau.

Informatie voor omwonenden
De Provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat organiseren in samenwerking met Essent Energie binnenkort een bijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden, waarin de plannen en de procedures voor de vergunning worden toegelicht. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 21 februari aanstaande in cultureel centrum De Schattelijn te Geertruidenberg; aanvang: 20.00 uur. In het verdere verloop van het project zal Essent Energie de omgeving van de centrale regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen. Dat gebeurt zowel schriftelijk als via de website www.essent.nl.

---

----
Noot voor de redactie,