Gemeente Leiden

vrijetijdsbesteding allochtone jongeren

Presentatie resultaten maatschappelijke verkenning vrijetijdsbesteding allochtone jongeren

Op vrijdag 25 januari a.s. presenteert een kerngroep uit de Leidse gemeenteraad de resultaten van de uitgevoerde maatschappelijke verkenning vrijetijdsbesteding allochtone jongeren. Deze presentatie vindt plaats in het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33a in Leiden, aanvang 16.00 uur (zaal open 15.45 uur).
Tijdens de bijeenkomst zullen de aanwezigen aan de hand van stellingen discussiëren over de mogelijkheden om de wensen en ideeën die uit de verkenning naar voren zijn gekomen, in Leiden te realiseren.

Uit de verkenning blijkt onder andere dat het aanbod aan voorzieningen niet altijd optimaal benut wordt. Veel jongeren en ouders zijn niet op de hoogte van het bestaande aanbod. Verder blijkt ook dat het aanbod en de spreiding van de voorzieningen niet altijd aansluiten op de behoefte. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de behoefte van allochtone jongeren vanuit hun eigen cultuur moet worden benaderd. Het gaat dan om cultuuraanbod, ongeorganiseerde sport en activiteiten in buurthuizen.
De doelgroep van de verkenning kan over het algemeen niet veeleisend genoemd worden. Vaak gaan de wensen niet verder dan het hebben van 'een eigen plek'. Veel allochtone jongeren hebben behoefte aan een soort 'huiskamer' waar ze bijvoorbeeld huiswerk kunnen maken en tv kunnen kijken. Waar het gaat om buitenactiviteiten, vragen de jongeren vaak om trapveldjes om te kunnen voetballen.
Allochtone meisjes blijken vooral behoefte te hebben aan mogelijkheden om elkaar te kunnen ontmoeten of om te kunnen sporten, zonder dat er mannen of jongens aanwezig zijn. Jongens geven aan bij het uitgaan vaak het gevoel te hebben niet welkom te zijn en dat ze soms worden geweerd.

Het is voor het eerst dat de Leidse gemeenteraad een maatschappelijke verkenning heeft gehouden. Een maatschappelijke verkenning is een gezamenlijk informatieonderzoek door raadsleden over een onderwerp dat zij van maatschappelijk belang vinden en waarvan zij vinden dat bij hen onvoldoende kennis en inzicht aanwezig is om onderbouwde besluiten te kunnen nemen. In totaal veertien raadsleden hebben in het kader van het onderzoek naar de vrijetijdsbesteding gesprekken gevoerd met jongeren, ouders, aanbieders van vrijetijdsvoorzieningen en beleidsmakers.

Programma van de bijeenkomst

15.45 uur: ontvangst met koffie en thee
16.00 uur: welkom en presentatie van de bevindingen van de projectgroep 'Maatschappelijke Verkenning', door de voorzitter, mevrouw J. Sorgdrager
16.20 uur: eerste gespreksronde onder leiding van de heer A. Aboutaleb (directeur Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling) 16.50 uur: cultureel intermezzo
17.10 uur: tweede gespreksronde onder leiding van de heer A. Aboutaleb 17.45 uur: J. Sorgdrager overhandigt de eindrapportage van de projectgroep aan wethouder H. Buijing van Onderwijs, Welzijn, Zorg en Emancipatie, aan de heer A. Geertsema, voorzitter van de raadscommissie voor Grotestedenbeleid en aan vertegenwoordigers van aanbieders van vrijetijdsvoorzieningen en jongeren 18.00 uur: afsluiting