Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
25 januari 2002

UITBREIDING ADVOCATEN-GENERAAL BIJ HOGE RAAD

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie waarin het wettelijk maximum van het aantal advocaten-generaal bij de Hoge Raad met zes wordt verhoogd naar tweeëntwintig advocaten-generaal.

De huidige bezetting van het aantal advocaten-generaal heeft het wettelijk maximum bereikt van zestien. De procureur-generaal van de Hoge Raad heeft om uitbreiding van het aantal advocaten-generaal verzocht. Belangrijkste reden is dat de werkzaamheden bij het parket van de Hoge Raad nog steeds toenemen. Daarnaast is een achterstand in de behandeling van de binnengekomen zaken ontstaan. De feitelijke bezetting wordt niet onmiddellijk met zes advocaten-generaal uitgebreid. Omdat het wettelijk maximum nu substantieel wordt uitgebreid is het mogelijk om flexibel om te gaan met inzet van advocaten-generaal zonder dat er opnieuw een wetswijziging noodzakelijk is.

De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 25.01.2002