Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een wettelijke verankering van de basistaken van de jeugdgezondheidszorg in de nieuwe Wet op de collectieve preventie. Dit betekent dat elk kind voortaan vanuit de jeugdgezondheidszorg hetzelfde wettelijk gegarandeerde pakket aan preventieve zorg krijgt aangeboden.

De invoering van het basispakket betekent dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de gehele jeugdgezondheidszorg: van de activiteiten voor de 0 tot 4 jarigen door de consultatiebureaus tot de jeugdgezondheidszorg voor oudere kinderen. De consultatiebureaus vallen nu nog onder de thuiszorg en worden vanuit de AWBZ betaald.

Daarnaast heeft het kabinet besloten per 1 januari 2003 het budget voor de jeugdgezondheidszorg structureel met 16 miljoen euro te verhogen. Het geld zal worden gebruikt voor de verbetering van de kwaliteit van de consultatiebureaus.

Dit persbericht is op vrijdag 25 januari 2002 - na afloop van de ministerraad - uitgebracht door de Rijksvoorlichtingsdienst.