LTO Nederland

LTO wijst extreme verhoging tarief voor ophalen en destructie dieren af

Vrijdag 25 januari 2002 - De veehouderij wijst extreme verhoging van destructietarieven af en noemt voorstellen daartoe onacceptabel. Juist nu het ministerie van LNV met LTO overleg voert over mogelijkheden van lastenverlichting, dreigen de tarieven voor het ophalen en verwerken van kadavers omhoog te schieten.

Als de Tweede Kamer de voorstellen van minister Brinkhorst (LNV) zou overnemen, worden de tarieven in de loop van dit jaar vijf keer zo hoog. Dit zou de sector tientallen miljoenen euros per jaar extra gaan kosten en dit accepteren we niet, zegt Chris van Gisbergen namens de LTO-vakgroepen veehouderij. De voorstellen vallen niet te rijmen met eerdere afspraken en staan haaks op een door de Tweede Kamer aangenomen motie. Daarin wordt duidelijk gemaakt, dat nieuwe ophaaltarieven niet mogen leiden tot illegale dumping van kadavers. Van Gisbergen kwalificeert de voorstellen als vragen om moeilijkheden.

De veehouderijvoorzitter wil niet terug naar de tijd, dat kadavers door boeren werden weggewerkt. We hebben in de loop der jaren met de overheid goede afspraken gemaakt. Het is ook in het belang van de overheid dat dit goed is geregeld. Door nu extreme verhogingen van tarieven in het vooruitzicht te stellen, speelt Brinkhorst hoog spel. Wij gaan er van uit, dat de Tweede Kamer hem corrigeert, anders gaat het echt mis, waarschuwt Van Gisbergen.

Het bedrijfsleven heeft geen inzage in de grondslagen die leiden tot de voorgestelde verhoging van de tarieven. Vorige week hebben LTO en de productschappen (PVE) dit wederom in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt. Bovendien ontbreekt een goed financieringssysteem en een deugdelijk inzicht daarin, terwijl dit wel was toegezegd. Het valt op dat Brinkhorst vorig jaar november inschatte dat bij de overbrugging naar het nieuwe systeem de kadaverregeling hem 30 miljoen gulden zou kosten, maar dat hij er nu maar 10 miljoen euro voor uittrekt.

Amper een jaar geleden schreef minister Brinkhorst nog aan de Tweede Kamer, dat voor de destructie van dierlijke afvallen een andere manier van verwerking gevonden moet worden. Eind vorig jaar liet hij de Kamer weten, dat hij de ontwikkeling van alternatieven waar mogelijk zou ondersteunen. Hiervoor zal de komende jaren 22,7 miljoen euro worden gereserveerd. Een stimuleringsregeling is er echter nog steeds niet, ondanks de grote vraag vanuit het bedrijfsleven. Er moet vaart achter worden gezet, omdat volgens TNO grote kostenvoordelen te behalen zouden zijn. Van Gisbergen: Het is belachelijk nu een prijsverhoging voor te stellen, terwijl bekend is dat er kosten te besparen zijn.

Nadere informatie: Chr. van Gisbergen (tel. 06-53127846) en Jack Luiten (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)