Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
25 januari 2002

WETSVOORSTELLEN NOODCAPACITEIT DRUGSKOERIERS EN VERBLIJF IN

POLITIECELLEN NAAR TWEEDE KAMER

De wetsvoorstellen inzake noodcapaciteit voor de detentie van drugskoeriers en het tot tien dagen in bewaring houden van verdachten in een politiecel, zijn ingediend bij de Tweede Kamer. Beide wetsvoorstellen maken onderdeel uit van het plan van aanpak drugssmokkel Schiphol waarmee de ministerraad vorige week akkoord is gegaan. De Raad van State heeft over het wetsvoorstel noodcapaciteit spoedadvies uitgebracht. Het streven is erop gericht beide wetsvoorstellen op 1 maart 2002 in werking te laten treden.

Noodcapaciteit detentie
Het wetsvoorstel noodcapaciteit detentie behelst de tijdelijke verlaging van de minimumeisen die worden gesteld aan het detentieregime van drugssmokkelaars. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om voor deze groep snel gebouwen of plaatsen aan te wijzen als tijdelijke extra detentiecapaciteit. In het wetsvoorstel wordt aangegeven welke rechten en plichten tijdens de detentie van drugssmokkelaars minimaal gelden, maar wanneer de omstandigheden het mogelijk maken worden meer faciliteiten geboden. De rechten hebben betrekking op het ontvangen van bezoek, het ontvangen en verzenden van post en het voeren van telefoongesprekken. De directeur van de inrichting krijgt de bevoegdheid de verblijfsruimte van de gedetineerde toe te wijzen. Dat zullen waarschijnlijk geen persoonlijke cellen zijn, maar gemeenschappelijke ruimten. Het regime kent in tegenstelling tot reguliere penitentiaire inrichtingen geen detentiefasering (verloven e.d.). Met de wetswijziging blijft de detentie van drugssmokkelaars voldoen aan de vereisten van verdragen en internationale afspraken waarbij Nederland partij is. De werkingstermijn van het wetsvoorstel is op advies van de Raad van State beperkt tot maximaal een jaar. In de oorspronkelijke versie was een verlenging van de werking met nog een jaar mogelijk.

Tien dagen bewaring in politiecel
Het tweede wetsvoorstel maakt het mogelijk verdachten en arrestanten maximaal 10 dagen in een daartoe geschikte politiecel te laten verblijven. Daarna dienen zij te worden overgeplaatst naar een huis van bewaring. Door het gebrek aan celcapaciteit in gevangenissen en justitiële jeugdinrichtingen is het noodzakelijk om bij pieken in het aanbod van in te sluiten gedetineerden gebruik te kunnen maken van politiecellen. Tot voor kort werd een verblijf van preventief gedetineerden van maximaal 10 dagen gedoogd. Nu wordt dat wettelijk geregeld. Deze termijn in overeenstemming met de maximale duur van het bevel tot bewaring.

RVD, 25.01.2002