Ingezonden persbericht

Laatste nieuws KNMI
25 januari 2002

Zacht weer bij huwelijk Willem Alexander en Maxima

Een nauwkeurige prognose is op deze termijn nog niet mogelijk maar de kans op en winters scenario met vorst en sneeuw is voor de 2e februari vrijwel uitgesloten. De feestdag maakt deel uit van een uiterst onstuimige periode met soms veel wind, weinig zon en een grote kans op regen. Met wat geluk passeert er tijdens de festiviteiten net een rug van hogedruk waarin het opklaart maar evengoed kan het regenen.

De klimatologische dienst zette de gegevens van een eeuw 2 februari op een rij om een beeld te schetsen wat de mogelijkheden zijn. De 2e februari is de dag van Maria Lichtmis, de datum met de meeste weerspreuken. In de volksweerkunde is het een merkeldag. Het weer op zo'n overgangsdag zou van belang zijn voor de rest van de maand of het seizoen. Wetenschappelijk is dat niet hard te maken, maar het langer worden van de dagen was ook vroeger opvallend. Volgens bijgeloof maakten de boze wintergeesten de weg vrij voor goede geesten die voor rijke oogsten konden zorgen. Maria Lichtmis is het feest van het licht, de komst van het voorjaar. Symbolisch een mooie datum om te trouwen.

Meer informatie op internet:
http://www.knmi.nl/voorl/nader/koninklijkhuwelijksweer.htm

Bij gebruik van gegevens bron KNMI vermelden.

ENVISAT-satelliet zal meer inzicht geven in klimaatveranderingen: Museum Sterrenwacht Sonnenborgh opent tentoonstelling

Vanaf vandaag is in het Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht de ENVISAT-tentoonstelling van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA te zien. De tentoonstelling is te bezoeken in de aanloopperiode voor de lancering van de ENVISAT-satelliet op 1 maart a.s. vanaf Kourou. ENVISAT, met aan boord tien verschillende instrumenten, gaat diverse metingen verrichten in de atmosfeer. Het doel van de satelliet is wetenschappers een beter inzicht te geven in klimaatveranderingen. Met name metingen van ozonconcentraties en andere broeikasgassen spelen daarbij een cruciale rol. De komende weken verzorgen gerommeerde wetenschappers in de sterrenwacht (Zonnenburg 2, Utrecht) ook een aantal lezingen, waarin aandacht wordt besteed aan het onderzoek van de ozonlaag.

Uitgebreide informatie:
http://www.knmi.nl/voorl/nieuws/Envisat%20persbericht.htm

Het adres is voor reserveringen en meer informatie: 030-2302818 en www.sonnenborgh.nl.

Harry Geurts
persvoorlichter KNMI
mailto: geurts@knmi.nl
telefoon 030 22 06 317
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt