Stichting Wakker Dier

Persbericht - RAAD VAN STATE: UITBREIDING BIO-INDUSTRIEBEDRIJF IN STRIJD MET WET

25 januari 2002

Amsterdam, 25 januari 2002; De Raad van State heeft de uitbreidingsvergunning voor een bio-industriebedrijf aan de Nieuweweg in Ederveen (gemeente Ede) op verzoek van Wakker Dier vernietigd. De Raad van State had bezwaar tegen de uitbreiding van het bedrijf dat al meer dieren had dan de milieurichtlijnen toestaan. De gemeente Ede had eerder de bezwaren van Wakker Dier en Vereniging Milieu-offensief (VMO) afgewezen en de uitbreidingsvergunning toch verleend. De veehouder die al 700 vleeskalveren had wilde deze omruilen naar varkens en uitbreiden met een intensieve (vlees)geitenfokkerij. De Raad van State heeft nu de uitbreiding met de geitenstal verboden.
Wakker Dier maakt samen met VMO regelmatig bezwaar tegen uitbreidingsvergunningen voor bio-industriebedrijven. Sinds 1992 zijn meer dan 1000 procedures gevoerd bij de Raad van State. In 80% van de zaken stelt de Raad van State de organisaties in het gelijk en wordt de uitbreiding van bio-industriebedrijven voorkomen. De gemeente Ede is kampioen onterecht vergunningen afgeven. Ede is al meer dan 200 keer door de Raad van State teruggefloten. De laatste tijd is de gemeente dan ook aanzienlijk voorzichtiger geworden met het toestaan van uitbreidingen voor bio-industriebedrijven.

De geitenhouderij is de snelst groeiende veehouderijtak. Nu al houden ongeveer 900 bedrijven 116.000 geiten. In 1993 waren dat er nog maar 35.000. De groei in de geitensector is vooral te zien in Gelderland en Friesland. In Noord-Brabant bevinden zich nog altijd het meeste geitenbedrijven (40%). Hoewel de geitenhouderij vergeleken met de varkens- en pluimveehouderij minder welzijnsproblemen heeft, worden ook in deze veesector steeds vaker dieren de dupe van de economische druk om zo goedkoop mogelijk geitenmelk en -vlees te produceren. De meeste geiten staan hun hele leven binnen in stallen. Vaak staan ze nog op stro maar steeds vaker worden ze op betonnen roostervloeren gehouden. Om de geiten melk te laten geven moeten ze regelmatig lammeren. De bokjes worden gelijk bij de moedergeit weggehaald en in 2 maanden vetgemest, meestal op betonroostervloeren in krappe hokken. In de biologische geitenhouderij hebben de geiten wel een weide om in te grazen en hebben de dieren binnen stro.