Provincie Groningen

Groningen, 17 januari 2002 Persbericht nr. 9

Vertelfestival "As Verhoalen Valen" in Noord-Groningen

Op 25 januari, 8 februari en 1 maart vinden in respectievelijk restaurant ZK86 in Zoutkamp, café Tinus en Eke en café Vaatstra in Zuidwolde vertelavonden plaats (in het Gronings). De avonden worden georganiseerd door de Stichting Dieverdoatsie uit Kantens in het kader van het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen. De avonden maken onderdeel uit van het vertelfestival "As Verhoalen Valen". Dit festival wordt georganiseerd omdat de kunst van het vertellen verloren dreigt te gaan. Daarmee verdwijnen ook een groot aantal volksverhalen, anekdotes en plaatselijke legendes. De eerste twee vertelavonden beginnen om 20.00 uur. Entree is e 2,50. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Stichting Dieverdoatsie Kannes, 0595 - 552512.

Op 25 januari a.s. in restaurant ZK 86 zullen Fré Schreiber en Jaap Nienhuis verhalen vertellen. De verhalen worden afgewisseld met muziek van Daan Dost.

Het vertelfestival Het vertelfestival "As Verhoalen Valen" is in twee delen gesplitst. 1) In de loop van het winterseizoen worden een aantal verzorgingshuizen bezocht. Bewoners worden uitgenodigd verhalen te vertellen over vroeger en nu. Fré Schreiber zal dit vertelvuurtje opstoken en brandend houden. Rasechte vertellers worden gevraagd voor het tweede deel (zie hieronder). 2) Vertelavonden in cafés, verspreid over het Hogeland van Groningen. Een aantal vertellers, waaronder Fré Schreiber, Jaap Nienhuis en Ep Krijgsheld, zullen daar verhalen vertellen die aangepast zijn aan de streek.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, Afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324 of met Stichting Dieverdoatsie, 0595 - 552512