Provincie Groningen

Groningen, 25 januari 2002 Persbericht nr. 12

Stuurgroep beroepsonderwijs Appingedam/Delfzijl beëindigt werkzaamheden

De stuurgroep beroepsonderwijs Appingedam Delfzijl heeft op 23 januari jl. haar werkzaamheden afgerond. De stuurgroep is tot de conclusie gekomen dat er geen mogelijkheden zijn om in gezamenlijkheid het beroepsonderwijs in de regio te versterken. In de stuurgroep waren de gemeentebesturen van Appingedam en Delfzijl vertegenwoordigd, evenals het Noorderpoortcollege, het Fivelcollege, het Ommelander College en het Dollard College. Voorzitter van stuurgroep was de gedeputeerde onderwijs van de Provincie Groningen.

In de tweede helft van 2001 zijn in opdracht van de stuurgroep de mogelijkheden verkend om het beroepsonderwijs in die regio structureel te versterken. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de samenwerkingsmogelijkheden, de huisvestingsvoorzieningen en er is een onderzoek uitgevoerd naar de leerlingenstromen. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn vastgelegd in het rapport 'Versterking beroepsonderwijs, Appingedam/Delfzijl'. Op basis van de onderzoeken zijn vier scenario's ontwikkeld, die kunnen leiden tot het versterken van het beroepsonderwijs. Het betreft de scenario's "op eigen kracht verder", "gezamenlijke faciliteiten", "het gebied als leeromgeving" en "één grote school".

Op de werkconferentie van 23 november zijn de uitkomsten van de onderzoeken gepresenteerd en zijn de scenario's besproken en heeft zich bij het overgrote deel van de aanwezigen een voorkeur ontwikkeld voor het scenario "één grote school" in de vorm van een bestuurlijke eenheid. Het Fivelcollege heeft vervolgens binnen haar eigen organisatie een verkenning uitgevoerd naar de belemmeringen die zij in dit scenario zien. Op basis van deze verkenning heeft het Fivelcollege het scenario afgewezen. De andere partijen respecteren het standpunt maar betreuren het feit dat het standpunt zo definitief is ingenomen.

Naar aanleiding van dit standpunt is in de stuurgroep gesproken over welke alternatieven nu nog voorhanden zijn. De vier scholen richten zich nu met name op het op eigen kracht versterken van het beroepsonderwijs. Op onderdelen (bijvoorbeeld voorlichting) wordt samenwerking niet uitgesloten. Dit wordt door de scholen zelf ter hand genomen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, Provincie Groningen, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.