Provincie Groningen

Groningen, 25 januari 2002, Persbericht nr. 13

Baggerplan Zuidlaardermeer vastgesteld

Werkzaamheden nog dit jaar van start

De stuurgroep Zuidlaardermeer heeft ingestemd met het baggerplan. Verwacht wordt dat nog dit jaar kan worden gestart met de werkzaamheden. De uitvoering van het project is van groot belang voor de versterking van de toeristisch-recreatieve imago van het Zuidlaardermeer en voor de verbetering van de waterkwaliteit. Met het project is een investering van ruim 4.000.000,- gemoeid.

Doelen van het plan

Het Zuidlaardermeer is een aantrekkelijk gebied voor verschillende vormen van recreatie en herbergt bovendien bijzondere natuurwaarden. Vanwege de geringe vaardiepte en de verslechterde waterkwaliteit is de laatste jaren echter een negatief imago ontstaan. Door het baggerplan wordt de toeristisch-recreatieve concurrentiepositie van het Zuidlaardermeer sterk verbeterd. Het meer wordt beter bevaarbaar waardoor er een nieuw ondernemersperspectief ontstaat. Het project kan tevens worden gezien als een opstap naar een toekomstige vaarverbinding van het Zuidlaardermeer naar Oost-Groningen. Daarnaast zal het ecologisch herstel van het meer door het baggeren worden bevorderd, zodat de verbetering van de waterkwaliteit een flinke impuls krijgt. Dit zal een positief effect hebben op de flora en fauna. Tevens wordt de zwemwaterkwaliteit hierdoor verhoogd.

Inhoud van het plan

Voor de vaarrecreatie is een diepte van 1.50 meter voor een groot deel van het meer gewenst, voor de hoofdvaargeulen is dat een waterdiepte van 2.05 meter. Voor de natuurlijke situatie van het meer geldt het uitgangspunt dat de oorspronkelijke, harde oerbodem van het meer zoveel mogelijk intact wordt gelaten. Alle jachthavens worden, in overleg met de eigenaren, op de gewenste diepte gebracht. Het vrijkomende slib, naar verwachting circa 400.000 m3, wordt tijdelijk opgeslagen in de Kropswolderbuitenpolder en in de Westerbroekstermadepolder. Een klein deel van het slib zal worden opgeslagen ten zuiden van de Leinewijk. Na indroging zal het worden verwerkt in kade/dijkherstel ten behoeve van waterberging of voor natuurontwikkeling worden gebruikt. Op deze wijze wordt werk met werk gemaakt. In enkele havens is sprake van vervuilde waterbodems, het vuile slib uit deze havens wordt verwijderd.

Effecten van het plan

Op basis van een onderzoek naar de effecten van het project wordt verwacht dat de bestedingen als gevolg van het verbeterde imago zullen toenemen met circa 1,7 miljoen en (op een huidige jaarlijkse omzet van 10,14 miljoen) en de structurele werkgelegenheid met circa 23 mensjaren (op een huidige structurele werkgelegenheid van 195 mensjaren).
Uit onderzoek is gebleken dat de aanwezige sliblaag remmend werkt op de ontwikkeling van waterplanten. Door het verwijderen van een groot deel van het slib wordt een versnelling van het ecologisch herstel van het meer verwacht. Doordat in het bovenstroomse gebied van de Hunze enkele natuurontwikkelingsprojecten uitgevoerd worden (o.a. hermeandering en moerasontwikkeling) zal de slibaanvoer naar het meer enorm afnemen. Op deze wijze wordt een duurzame situatie bereikt. Het Zuidlaardermeergebied valt onder de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn. In dat kader wordt een inventariserend onderzoek uitgevoerd, waarvan de resultaten in februari 2002 worden verwacht. Deze worden meegenomen in de planning en uitvoering van het project.

Deelnemende partijen

De provincies Groningen en Drenthe, de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Tynaarlo en Haren, het waterschap Hunze en Aa's, zijn als betrokken overheden samen met de Stichting Het Groninger Landschap en de Vereniging Recreatiebelangen Zuidlaardermeer vertegenwoordigd in de stuurgroep Zuidlaardermeer. De provincie Groningen heeft namens de andere overheden de regie over het project. De totale projectkosten worden geraamd op ruim 4.000.000,-.

Informatiebijeenkomst

De vergunningprocedures zullen worden opgestart begin februari 2002. Nadat de resultaten van het onderzoek in het kader van de Vogelrichtlijn/Habitatrichtlijn beschikbaar zijn kan een definitieve planning kan worden opgezet. Verwacht wordt dat nog in 2002 gestart kan worden met de uitvoering van het baggerwerk, waarbij de jachthavens als eerste aan de beurt zijn. Op 12 maart wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor betrokkenen en geĂŻnteresseerden waar e.e.a. nader toegelicht wordt. De bijeenkomst vindt plaats in het Sprookjeshof in Zuidlaren en begint om 20.00 uur.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marike Ensing, afdeling Bestuurscontacten provincie Groningen, tel.nr. 050 3164075.