Gemeente Tiel


Tentoonstelling Streekmuseum De Groote Sociëteit

25 januari tot en met 23 maart 2002
Opening vrijdag 25 januari 2002 16.00 uur

Ab Jongmans ( 1934) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en werd in 1965 leraar aan deze academie. In 1966 is hij naar Suriname vertrokken om daar aan de academie les te gaan geven. Deze periode heeft hem enorm beïnvloed in de keuze van zijn onderwerpen. Vanuit Paramaribo vertrekt hij naar Rio de Janeiro om daar diverse tentoonstellingen te hebben en te werken aan grote monumentale schilderwerken. Tevens is hij een beroemd sambadanser bij een van de beste sambascholen in Rio en hij verwerft daar grote roem mee, staat zelfs als enige Nederlander ooit op de omslag van een gerenommeerd tijdschrift.

In die tijd maakt hij zijn inmiddels befaamde tropische vegetatie schilderijen die soms de afmetingen hebben van wel 2 bij 8 meter zodat de beschouwer zich kan baden in een explosie van verwringende bomen in spetterend licht en kleur..

Vanaf 1973 gaat hij als docent lesgeven aan de academie voor Beeldende Vorming te Tilburg, daarbij zijn studenten zijn liefde voor het vak buiten schilderen en tekenen op soms wel heel onconventionele manier bijbrengend; veel studenten herinneren zich de winters nog waarin ze naar binnen gingen als de aquarelverf bevroor op het papier. Er waren ook momenten dat de ezels aan de kant werden geschoven en de leerlingen onvervalste sambalessen kregen voorgeschoteld.

In die periode is hij ook een tijdje gastdocent aan de Academie voor Schone Kunsten Chongqing China. Ondertussen heeft hij op diverse plaatsten grote tentoonstellingen zowel in galeries, musea en bij grote instellingen.

Het werk van Ab Jongmans omvat vele onderwerpen, stijlen en technieken maar uit al het werk spreekt een kracht en notie de waarheid van de waarneming te doorgronden. Soms zien we grote bomen die op lange doeken naar beneden hangen om zelfs nog over de vloer uiteen te waaieren in diepe kleuren van rood en zwart, soms zijn het de ijle bomen in de wind van een winterlandschap in de mist, uitgevoerd met gevoelige potloodlijnen, een portret van een vriendin die boos naar de beschouwer kijkt, familieportretten gelardeerd met abstracte stukken schilderwerk, of lyrisch abstract werk geïnspireerd op foto s genomen tijdens een van de vele reizen. Wat blijft, ook als je niet reist, is de fascinatie voor alles om ons heen, hoe het licht speelt met water, dood en leven, stromingen in het water, etc.

Ab Jongmans zal tijdens deze tentoonstelling iedere dinsdag en woensdag in de tuinzaal van het museum aan een speciaal project werken. In de tuinzaal staan een aantal panelen die tijdens de tentoonstelling door Ab Jongmans beschilderd zullen worden. Als uitgangspunt dient het rivierenlandschap in al zijn facetten. Elke dinsdag en woensdag zijn bezoekers welkom om naar zijn vorderingen te komen kijken, in de tuinzaal staat een koffiehoek van waaruit de bezoekers onder het genot van een kopje koffie naar een kunstenaar aan het werk kunnen kijken, hem vragen stellen en van de vorderingen op de hoogte kunnen worden gehouden. Incidenteel zal hij ook op zaterdag aanwezig zijn om aan het kunstwerk te werken.

Inlichtingen omtrent deze tentoonstelling:

Streekmuseum De Groote Societeit
Plein 48
4001 LJ Tiel
Telefoonnummer: (0344) 614416

Openingstijden:
dinsdag,woensdag,donderdag en vrijdage van 13.00 tot 17.00 uur zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur