SMO

Nieuwe afspraken nodig voor balans tussen werk en prive

SMO-publicatie belicht kansen en keuzes rond dagindeling

De laatste decennia is het aantal Nederlanders dat zowel betaalde arbeid verricht als zorgtaken op zich neemt explosief gestegen. Miljoenen taakcombineerders hebben echter grote moeite om werk en privé te combineren. Ondanks de vele veranderingen op dit gebied, stammen de regelgeving van de overheid en het beleid van ondernemingen bovendien nog grotendeels uit een tijd waarin de maatschappij een andere ordening kende. Het is daarom hoog tijd dat er in Nederland nieuwe afspraken worden gemaakt, die burgers beter in staat stellen de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Dat wordt gesteld in de publicatie 'Tijd van leven. Kansen en keuzes rond dagindeling' die de Stichting Maatschappij en Onderneming vandaag uitbrengt in samenwerking met de Stuurgroep Dagindeling.

Randvoorwaarde
Het debat over het combineren van werk- en zorgtaken wordt doorgaans nog gevoerd binnen een economische context, terwijl het vinden van een juiste balans tussen werk en privé van belang is voor de samenleving als geheel, zo onderstreept de publicatie. Het vormt een essentiële randvoorwaarde in een maatschappij, waarin de nadruk ligt op de ontwikkelingsmogelijkheden van het individu. Waarin bovendien de creativiteit van mensen de basis vormt van innovatie en cultuur, en daarmee van een leefbare wereld.

Achterstand
De noodzaak van nieuwe afspraken omtrent het combineren van werk en zorg wordt nog eens onderstreept door de achterstandspositie van Nederland in Europa, zo betoogt dr. Evelien Tonkens van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) in de publicatie. Zij analyseert de oorzaken van deze achterstand en geeft een beeld van initiatieven in andere Europese landen, die burgers beter in staat stellen om arbeid en andere taken te combineren. Gemene deler bij deze oplossingen is de integratie van opvang, onderwijs en vrijetijdsvoorzieningen.

Preventie
Drs. Otto van Veen (Universiteit Neyenrode) en mr. David Jan van Stolk (De Baak VNO-NCW) kozen een andere invalshoek. In hun bijdrage gaan zij in op het fenomeen contracting: het bijna vanzelfsprekende proces van het aangaan van formele en informele afspraken en verplichtingen. Centraal in hun betoog staat de bijdrage die bedrijven kunnen leveren aan de bewustwording en evaluatie van deze 'contracten'. Hierdoor kunnen mogelijke problemen preventief worden benaderd en kan worden voorkomen dat zij in een later stadium moeten worden opgelost in het medisch-psychologische circuit.

Paradox
Dr.ir. Stephan Raaijmakers (Katholieke Universiteit Brabant) schetst in zijn bijdrage het spanningsveld tussen flexibilisering en collectieve ritmering in Nederlandse huishoudens, als gevolg van maatschappelijke en bedrijfseconomische ontwikkelingen. Hoe flexibeler de inrich-ting van de maatschappij, hoe moeilijker het wordt om nog afspraken te maken. Centraal in zijn betoog staat dan ook de constatering dat er wel degelijk grenzen zijn aan de door iedereen zo gewenste flexibilisering.

Maatregelen
Deze en andere bijdragen laten de (soms triviale) maatregelen zien die de overheid, het bedrijfsleven en het individu kunnen nemen om een soepele combinatie van taken mogelijk te maken. De publicatie 'Tijd van leven. Kansen en keuzes rond dagindeling' kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Stuurgroep Dagindeling. Het boek wordt vandaag gepresenteerd op het congres Dagindeling Halverwege dat de Stuurgroep organiseert met de Commissie Dagarrangementen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Stichting Maatschappij en Onderneming draagt met de publicatie bij aan de verspreiding van de resultaten die de vele projecten van deze Stuurgroep hebben opgeleverd.

Tijd van leven. Kansen en keuzes rond dagindeling drs. Adjiedj Bakas, prof.dr. Jeff Gaspersz (red.), drs. Ger Homburg, drs. Roland Kip (red.), dr. Jan Leget, dr.ir. Stephan Raaijmakers, mr. Richard Steenborg (red.), mr. David Jan van Stolk, dr. Evelien Tonkens, drs. Otto van Veen
SMO, Den Haag 2002, ISBN 90-6962-185-1, prijs 15 euro