Nationale Jeugdraad


PERSBERICHT DINSDAG 22 JANUARI 2002 Grootste nationale jongerenorganisatie ooit van start

Kick Off Nationale Jeugdraad op 25 januari in Hotel Arena in Amsterdam Op vrijdagmiddag 25 januari wordt de aftrap gegeven voor de grootste overkoepelende jongerenorganisatie die Nederland ooit heeft gekend: De Nationale Jeugdraad. Vanaf dan kan elke jongere in Nederland zijn hart luchten en meebeslissen over zijn eigen toekomst. Tijdens de Kick Off in Hotel Arena introduceert de Jeugdraad zichzelf, er zijn optredens van bekende Nederlandse bands en er worden awards uitgereikt voor de beste jeugdparticipatie-initiatieven. De Jeugdraad is voortgekomen uit vier grote jongerenorganisaties en kwam tot stand met steun van staatssecretaris Vliegenthart van het ministerie van VWS. Jongerenorganisaties
Jeugd Netwerk Nederland (JNN), Nationaal Jeugddebat (NJD), de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling (NJMO) en Vereniging 31 zijn de vier organisaties die vanaf 1 januari zijn opgegaan in de Nationale Jeugdraad. Sinds de oprichtingsvergadering in juni 2001 hebben 25 grote jongerenorganisaties zich aangesloten bij de Jeugdraad. Deze lidorganisaties zijn actief op zeer verschillende terreinen zoals duurzame ontwikkeling, politieke jongerenparticipatie en onderwijs. Ook allochtone jongerenorganisaties zijn lid van de Jeugdraad. In de komende maanden zullen er nog meer leden komen en zal de raad intensief gaan samenwerken met de 80 lokale jeugdraden die Nederland rijk is. Jeugdparticipatie
De Jeugdraad gaat de vele activiteiten op het gebied van jeugdparticipatie in Nederland bundelen en versterken. Zij zal als hét centrale aanspreekpunt gaan fungeren voor jongeren en voor organisaties die te maken hebben met jongeren. Daarnaast gaat de Jeugdraad de betrokkenheid van jongeren bij zaken die hen aangaan stimuleren. Zij wil een breed jongerenpubliek laten zien dat het zin heeft om als jongere je mond open te doen.
Aandachtsgebieden
De Nationale Jeugdraad bestaat uit een bestuur en zes werkgroepen die zich het komende jaar zullen richten op de volgende aandachtsgebieden: Algemeen Jeugdbeleid & Jeugdparticipatie, Onderwijs & Sociale Zaken, Jeugdcultuur & Vrije Tijd, Duurzame Ontwikkeling, Politieke Jongerenparticipatie en Internationale Jeugdparticipatie.
Activiteiten
Een site met uitgebreide informatie over jongerenzaken, -organisaties en -initiatieven is in ontwikkeling (www.jeugdraad.nl). Er komt een infonummer (0900-jeugdraad) en er zal een actief publiciteitsbeleid gevoerd worden. De huidige activiteiten van de oprichtingsorganisaties zoals de organisatie van het Nationaal Jeugddebat, de scholentournee rondom de VN kindertop en Footfight, het project over de mondiale voetafdruk, worden voortgezet. Ook gaat de Jeugdraad trainingen en cursussen geven aan jongeren en jongerenorganisaties en faciliteiten beschikbaar stellen.



Kick Off
De Kick-Off is van 16.00 tot 19.00 uur in Hotel Arena in Amsterdam en zal worden bijgewoond door 500 jongeren. Er worden awards uitgereikt aan o.a. de beste gemeente op het gebied van lokale jongerenparticipatie en de best functionerende lokale jeugdraad. De presentatie is in handen van stand-up comedian Howard Komproe. Er zijn optredens van Zober (winnaar Grote Prijs van Nederland), Def Rhymz, break-dance en een DJ.