Cito

Bijna 160.000 leerlingen maken toets

Eindtoets basisonderwijs op 29, 30 en 31 januari

Persbericht 17 januari 2002

Dit jaar nemen zo'n 6.000 basisscholen met in totaal bijna 160.000 leerlingen deel aan de Eindtoets basisonderwijs. Ten opzichte van vorig jaar is dat een groei met 10.000 leerlingen. De Eindtoets wordt dit jaar afgenomen op 29, 30 en 31 januari. Eind februari ontvangen de scholen de rapportage. De Eindtoets basisonderwijs is een hulpmiddel voor ouders, leerling en school bij het kiezen van een school voor voortgezet onderwijs. Een schoolvorderingenonderzoek blijkt namelijk een goede voorspeller voor toekomstig schoolsucces.

De Eindtoets basisonderwijs bestaat uit meerkeuze-opgaven voor taal, rekenen en informatieverwerking, samen 180 opgaven. Deze onderdelen staan op 29 en 31 januari op het programma. Gemiddeld worden er van die 180 opgaven ongeveer 125 goed gemaakt.
60 opgaven gaan over wereldoriëntatie. Dat onderdeel is niet verplicht en wordt op 30 januari afgenomen. Van de deelnemende scholen doet een kleine 90 procent aan dat onderdeel mee. De eindtoets bevat dit jaar voor het eerst afbeeldingen in kleur.

Nieuwe projectleider

Projectleider Henny Uiterwijk heeft na 22 jaar de Citogroep verruild voor het Kohnstamm Instituut in Amsterdam. Zijn taak is overgenomen door Gerrit Staphorsius. Hij is al jaren betrokken bij de totstandkoming van de toets.

Dyslectische leerlingen

Om kinderen, ouders en scholen nog beter van dienst te kunnen zijn, is vorig jaar een proef gehouden met een editie van de Eindtoets die speciaal gemaakt was voor dyslectische leerlingen. Daarbij werd gebruik gemaakt van cassettebandjes en van vergrote exemplaren. Kinderen, ouders en leerkrachten waren over deze proef zeer tevreden. Daarom zal deze speciale editie vanaf dit jaar jaarlijks verschijnen. Voor 2002 vroegen ruim 500 scholen voor in totaal 650 leerlingen een dergelijke editie aan.

Rapportages

De Eindtoets basisonderwijs levert twee soorten rapportages op: één leerlingrapport en twee schoolrapporten. Het leerlingenrapport bevat de informatie die nodig is voor het kiezen van een school voor voortgezet onderwijs. De school ontvangt een schoolrapport waarin de resultaten worden vergeleken met die van alle deelnemende scholen en een rapport dat het schoolgemiddelde vergelijkt met dat van vergelijkbare scholen. Deze rapporten vermelden ook de standaardscores van 2001 en 2000. Leerkrachten en andere betrokkenen kunnen de trend in de resultaten van de afgelopen drie jaar zien en deze gebruiken bij het beoordelen van het gegeven onderwijs.

Internet

Naast de folders over de toets die aan scholen en ouders worden verstrekt, bevat ook deze internetsite de nodige informatie. De site geeft onder meer antwoord op de meest gestelde vragen en bevat een `eindtoets voor de ouders', zodat zij kunnen zien wat voor soort opgaven hun kinderen krijgen voorgelegd.