Gemeente Den Haag

2002-01-29: Scholen aan de slag met nieuw lokaal onderwijsplan 2002-2006

In samenwerking met de schoolbesturen heeft wethouder Onderwijs Pierre Heijnen namens de gemeente Den Haag een nieuw lokaal onderwijsplan voor 2002-2006 "Samen Scholen" gemaakt. Voor de periode 2002-2006 worden drie doelen gesteld: alle kinderen kunnen een goede start maken in het basisonderwijs, de taalachterstand van allochtone kinderen is aan het eind van de basisschool met een kwart teruggebracht en uiteindelijk sluiten alle kinderen de schoolperiode af met een startkwalificatie voor het vervolgonderwijs of een baan. Er is ongeveer 28,6 miljoen beschikbaar voor dit onderwijsplan. Een deel komt van de gemeente, een ander deel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en uit het Grote Steden Beleid.

Taalonderwijs
Een groot deel van het geld is gereserveerd voor activiteiten op het gebied van taalonderwijs en voorkoming van voortijdig schoolverlaten. Verder worden activiteiten die het laatste jaar zijn opgestart voortgezet en/of geïntensiveerd. Voorbeelden hiervan zijn de Brede Buurtschool, Digitaal Leren en de Voorschool. Daarnaast is er geld voor activiteiten om onder andere sociale vaardigheden van de leerlingen te stimuleren en de scholen verder te professionaliseren. De leerlingen van Haagse scholen staan bij dit alles centraal. De mogelijkheden van iedere leerling moeten maximaal benut worden.

Scholen en gemeente
Gemeente en schoolbesturen zijn samen verantwoordelijk voor het onderwijsplan. Nieuw is dat de scholen veel ruimte krijgen om zelf te bepalen hoe ze het plan gaan uitvoeren. De gemeente stelt de algemene doelen, de scholen maken concrete schoolplannen met activiteiten én voeren deze plannen uit. De gemeente gaat daarbij wel regelmatig de resultaten van het lokaal onderwijsbeleid 'meten'. Verder is nieuw dat scholen in de toekomst maar één plan per jaar hoeven te maken. Dit was een al langer bestaande wens van de scholen. Tot nu toe moest namelijk bij iedere geldstroom een nieuw plan worden gemaakt.

29 januari 2002