Gemeente Groningen


Samenwerkingsverband Openbare Geestelijke Gezondheidszorg in stad krijgt vorm
29-01-2002

De gemeente Groningen stelt ruim 170.000 beschikbaar voor de uitvoering van het samenwerkingsverband Openbare Geestelijke Gezondheidszorg in de stad. Centraal hierin staat de zorg voor kwetsbare mensen met sociale en psychische problemen, die niet zelf om die hulp kunnen of willen vragen, maar deze wel nodig hebben. In dit verband ondertekenen zorgwethouder René Paas en een aantal hulpverleningsorganisaties in de stad op 25 februari een convenant.

Daarmee wordt het startsein gegeven voor de uitvoering van een intensief samenwerkingsverband dat zich met name richt op het signaleren van problemen, het organiseren van opvang voor deze mensen en het zorgen voor reïntegratie van hen in de maatschappij. Veel mensen (potentiële cliënten en de omgeving van deze mensen) weten bijvoorbeeld niet waar ze terecht kunnen met hun problemen. Hiervoor worden op vier locaties aanloopplekken geopend, waar cliënten en mensen uit hun omgeving kunnen binnenlopen voor informatie of contacten met de hulpverlening. Een (OGGz-)team, bestaande uit medewerkers van zes instellingen, moet er voor zorgen dat cliënten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Iemand die eenzaam is en als gevolg daarvan een drankprobleem heeft en overlast veroorzaakt, moet worden geholpen door iets aan die eenzaamheid te doen. Vervolgens kan ook worden gekeken of zijn drankprobleem valt aan te pakken en daarmee de overlast afneemt. Door de cliënten zelf op te zoeken moet de kans groter worden dat zij ook de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast zullen hulpverleners extra worden geschoold in het werken met deze cliënten.

In het samenwerkingsverband werken de Ambulante Verslavingszorg Groningen, de dr. Kuno van Dijk Stichting, de GGD, Maatschappelijk Juridische Dienstverlening / Giska en Stichting GGz Groningen samen. De GGD zal de coördinatie voor haar rekening nemen. Deze instellingen zullen zelf middelen en menskracht beschikbaar stellen. De samenwerking tussen de instellingen vormt de kern van het plan Aander lu bin ook lu, gepresenteerd in het najaar van 2000. Het plan behelst een structurele samenwerking tussen hulpverleningsinstellingen op het gebied van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg in onze stad. Met de ondertekening van het convenant maken de instellingen sluitende afspraken om mensen met sociale en psychische problemen daadwerkelijk de noodzakelijke hulp te bieden.