Gemeente Groningen


Groningen pakt bodemsanering voortvarend aan
29-01-2002

De gemeente Groningen gaat de aanpak van bodemverontreiniging in samenhang met ruimtelijke ontwikkelingen organiseren. Bodemverontreiniging kan daarmee voortvarend worden aangepakt. Het college van B&W heeft daartoe het Uitvoeringsprogramma bodemsanering 2000 t/m 2004 vastgesteld. Met dit programma zijn 8,71 miljoen euro aan ISV-middelen gemoeid. De gemeente gaat hiermee zowel onderzoek als saneringen uitvoeren.

In de stad Groningen gaat de komende tien jaar veel gebeuren. In het plan De Stad van Straks Extra heeft de gemeente dit uitgewerkt. Diverse locaties zullen daarbij een nieuwe bestemming krijgen of opnieuw worden ingericht. In de onwikkeling en aanpak van deze locaties gaat de gemeente de eventueel aanwezige bodem-verontreinging integreren. Hierdoor kan de problematiek van bodemverontreiniging in de stad uiteindelijk structureel worden opgelost.

Om bodemsanering te integreren in de ruimtelijke ontwikkelingen van de stad is wel een goed beeld van de totale bodemverontreiniging nodig. Met gericht onderzoek wil de gemeente in 2004 een totaalbeeld van de bodemverontreiniging in de stad verkrijgen. Daarnaast zullen op diverse locaties bodemsaneringen worden uitgevoerd. Daarbij gaat het om locaties die binnenkort in uitvoering komen. Maar ook om locaties waar alleen op grond van risicos redenen zijn om nu een sanering uit te voeren.

In de financiering maakt de gemeente onder meer gebruik van de rijksmiddelen uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Een van de voorwaarden voor inzet van deze middelen is dat ook de marktpartijen, zoals ontwikkelaars en eigenaren, een bijdrage aan de saneringen leveren.