Gemeente Groningen


Asfalt-operatie Teerbemind succesvol verlopen
29-01-2002

Teerbemind, het inhaalprogramma voor achterstallig onderhoud aan de stedelijke asfaltwegen, is afgerond. In mei 2000 startte wethouder René Paas de actie aan de Diamantlaan in Vinkhuizen, in oktober 2001 kwam Kempkensberg als laatste aan de beurt. In de tussenliggende periode zijn 55 straten van een nieuwe asfaltlaag voorzien.

De gemeente heeft in deze 16 maanden 10 miljoen gulden extra uitgegeven*). Opgeteld bij de reguliereonderhoudsbegroting (4 miljoen) kon Openbare Werken hiermee een nieuw wegdek laten aanbrengen op 55 probleemstraten. Straten met zoveel slijtage of scheuren in het wegdek dat in een volgende winter het dragende deel van de weg, de wegfundering, kapot zou kunnen vriezen. De herstelkosten daarvan zouden veel hoger uitvallen dan de kosten van een tijdige afsluitende bovenlaag. Zo wordt de extra investering van 10 miljoen dan ook afbetaald: met wat straks aan duurder onderhoud wordt uitgespaard.

Met Teerbemind heeft Openbare Werken nog tijdig een neerwaartse spiraal kunnen doorbreken. Door vorstschade aan steeds meer versleten asfaltwegen moest ook steeds meer onderhoudsgeld aan lapwerk (met zgn. koudasfalt) worden besteed. De winter van 1998-1999 bijvoorbeeld sloeg maar liefst 3000 gaten in het wegdek die provisorisch moesten worden gedicht. Kosten ruim 1 miljoen, meer dan een kwart van de normale onderhoudsbegroting. Zo raakte steeds minder geld beschikbaar voor preventief onderhoud.

Door de inhaalactie is de gemiddelde asfaltkwaliteit in Groningen flink vooruitgegaan. Op een schaal van 1 tot 5 (1= goed, 5 = slecht) blijft Groningen de komende jaren onder de 2. Het landelijk gemiddelde op deze schaal is 2,25.